Начало / България / Изложбата „Близки във времето и пространството” е вече в Добрич

Изложбата „Близки във времето и пространството” е вече в Добрич

Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич представя пътуваща изложба „Близки във времето и пространството”. Тя може да бъде видяна до 12 юли. Домакини на изложбата са регионалните библиотеки в осем български града както и книжарниците „Хеликон”, съобщи dariknews.bg.

„Близки във времето и пространството” започва в България, но за посетителите тя представлява културен портал към останалата част на Европа. Експозицията разкрива културни символи на всеки един от осемте български града и подканя посетителите да потърсят повече информация на сайта на Европеана  (www.europeana.eu) – Европейският дигитален музей и библиотека, който заедно с основния си партньор в България – Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна, са организаторите на изложбата. В нея са показани също и европейски градове, сродни на всеки един от българските градове, представящи предмет или място с подобна културна, научна,  историческа или религиозна значимост.

Регионална библиотека „Дора Габе” съвместно с Регионален исторически музей Добрич се включиха в Европеана с дигиталната колекция „Добруджа. Пощенски картички и фотографии от първата половина на ХХ век”. Тя съдържа пощенски картички от Добруджа /Добрич, (Базарджик), Каварна, Калиакра, Балчик, Силистра, Тутракан/, фотографии, запечатали знаменателни исторически събития, свързани с добруджанския край, както и портрети на изявени личности от културния и обществено-стопански живот на региона. Уникалните документи носят атмосферата на големите добруджански селища, душевността на техните граждани, житейската мъдрост и родолюбие на достойни българи като Дора Габе, Йордан Йовков, генерал Иван Колев, капитан Димитър Списаревски и др.

Освен с тази колекция, регионалната библиотека участва в Европеана и с още една уникална дигитална колекция „В света на Дора Габе”, която представя жизнения и творчески път на голямата българска поетеса.

Изображенията в изложбата се придружават  от QR кодове, така че посетителите могат да отидат директно на сайта на Европеана чрез техните смартфони и да открият допълнителна интересна информация за изложбата.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …