Начало / Свят / Почина писателят Реймънд Родригес

Почина писателят Реймънд Родригес

Почина писателят Реймънд Родригес, съобщи huffingtonpost.com. Той напусна този свят на 87- годишна възраст. Новината за смъртта на писателя, настъпила на 24 юни, беше съобщена от неговата дъщеря Си Джей Крокет. Освен писател Родригес беше още учен и журналист.

Той е най-известен с книгата си от 1995 г. „Decade of Betrayal”, изготвена в съавторство с Франсиско Балдерама. Научният труд показва, че по време на Великата депресия в САЩ от 30-те години на миналия век, един милион мексиканци и американци с мексикански произход са депортирани от страната принудително.

Оказва се, че 60% от хората, принудени да напуснат САЩ, са били американски граждани и са се превърнати в изкупителни жертви за икономическия крах.

Публикуването на творбата предизвика законодателни изслушвания и официални извинения от властите в Лос Анджелис и щата Калифорния.

„Над 1 милион мексиканци са били депортирани и въпреки това, чели ли сте за тях в учебниците по история? Незнанието е най-голямата трагедия. Знаем за Холокоста. Знаем за японските лагери по време на Втората световна война, но не знаем за мексиканците”, заяви в лекция Родригес преди няколко години.

Прочетете още

награда

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ през 2021 г.

Тази година е специална за Награда “Хеликон“, защото съвпада с нейното 20-то, юбилейно издание Жури …