Начало / Свят / Дон Кихот е най-значимият европейски литературен герой

Дон Кихот е най-значимият европейски литературен герой

Дон Кихот е най-значимият герой на европейската литература. Това показа онлайн допитване на „Гьоте институт”, съобщи „Ди велт” Участниците в него е трябвало да отговорят на въпроса: „Какво означава Европа лично за Вас?”. 22 235 души са отговорили, като са определили най-важния европейски принос в литературата, изкуството и в още няколко области.

Рицарят на Мигел де Сервантес е следван от Пипи Дългото чорапче и Мечо Пух. Най-значимата личност в изобразителното изкуство, според анкетираните, е Леонардо да Винчи, следван от Пабло Пикасо, Ван Гог и Рембранд. Според мнозинството най-големият принос на Европа в политиката е демокрацията.

В архитектурата най-голямото постижение на Европа е Айфеловата кула. За трите най-добри европейски филма са избрани „Животът е прекрасен” на Роберто Бенини, „Животът на другите” на Флориан Хенкел и „Невероятната съдба на Амели Пулен” на Жан-Пиер Жьоне.

По-голямата част от участниците в допитването са на възраст между 20 и 40 години. 15% са от Германия, 9% от Сърбия, 8,6% от Италия. Следват ги французи, унгарци и поляци.

„Дон Кихот“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …