Начало / Свят / Карлос Фуентес бил третиран като комунист от ФБР

Карлос Фуентес бил третиран като комунист от ФБР

Карлос Фуентес бил третиран като комунист и опасен за обществото от ФБР и американското правителство, пише „Гардиън”. Мексиканският автор бил следен повече от 2 десетилетия, защото се смятало, че е симпатизант на кубинския диктатор Фидел Кастро. Това разкриват скоро осветени документи.

В архивите, публикувани на сайта на ФБР, се вижда, че през 60-те на миналия век му е отказана виза за страната минимум два пъти и е окачествяван като „водещ мексикански комунистически писател”. В 170-страничният текст се вижда, че Бюрото отказва виза на Фунтес, защото е член на Мексиканската комунистическа партия. Това се случва въпреки факта, че авторът е поканен през 1962 г. за телевизионен дебат.

Въпреки че са му отказвани визи, той е посещавал САЩ няколко пъти и е изнасял лекции в американски университети. Той обаче е била строго следен от властите. Освен това Фуентес израства в страната. Той е син на мексикански дипломат. Смятал, че ляво центристките му разбирания са причина да бъде считан за антиамериканец.

„Да бъда смятан за антиамериканец е изумителна лъжа, клевета. Израснах в тази държава. Като дете се ръкувах с Франклин Рузвелт и от тогава не съм си мил ръцете”, в типичния си стил казва Фуентес в интервю през 2006 г.

В документите се вижда, че с времето ФБР променя мнението си за Фуентес. През 1985 г. той е описан като „много значим автор” и му е осигурена виза за лекции в „Харвард”. ФБР разкрива архива си за писателя по повод изискването на „NYCity News Service”. Мултимедийната групировка се позовава на алинея от закона за свободата на информация – информация  за дадена личност трябва да стане публично достояние, след като той е починал.

Карлос Фуентес е мексикански автор, роден през 1928 г. Освен писател, той е бил журналист, критик и дипломат. Той е сред класиците на магическия реализъм, близък приятел на Габриел Гарсия Маркес и Хулио Кортасар. Известни са произведения са „Най-прозрачната област” (1958), „Смъртта на Артемио Крус“ (1962), „Старият гринго“ (1985) и др. Умира през 2012 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …