Начало / Автори / Мая Анджелоу: Свободен си, когато осъзнаеш, че не принадлежиш на нито едно място

Мая Анджелоу: Свободен си, когато осъзнаеш, че не принадлежиш на нито едно място

На 21 ноември 1973 г., Мая Анджелоу се среща с уважавания журналист Бил Мойърс на вечерно парти. Те разговарят на различни теми, включително свобода, толерантност, правата на жените, расизъм и др. Цялото интервю на Мойърс с Анджелоу може да бъде прочетено в книгата „Conversations with Maya Angelou”  – интервюта на журналиста, събрани от Джефри М. Елиът. Представяме ви откъс от изказването на Анджелоу за свободата.

„Човек работи за нея, със сигурност. Да бъдеш свободен е трудно, а борбата е безкрайна – също както борбата да бъдеш добър поет, добър християнин, добър мюсюлманин, добър евреин или добър дзен будист. Работиш цял ден, постигаш нещо до вечерта, лягаш да спиш, а когато се събудиш, трябва да започнеш отново. Свободен си, когато осъзнаеш, че не принадлежиш на нито едно място, а в същото време се чувстваш на място навсякъде. Цената е висока, но наградата е велика. Да бъдеш свободен е да можеш да приемеш хората такива, каквито са. Не трябва да ги разбираш или да бъдеш като тях”.

Анджелоу говори и за стереотипите:

„Всичко, което е необходимо, за да бъде създаден стереотип, е да бъде сложен етикет на някого. След това фактите нямат значение. Все едно е дали въпросният човек вярва в дядо Коледа, Великденския заек или каквото и да е. Просто казваш: това е наркоман, евреин, негър, боклук. След това нищо няма значение”.

Мая Анджелоу е известна американска писателка и борец за гражданските свободи. Родена е през 1928 г. Тя е публикувала 6 автобиографии, 5 книги с есета, както и поезия, пиеси, сценарии за филми. Първата й автобиография, „I Know Why the Caged Bird Sings”, е публикувана  през 1969 г. С нея печели респекта на литературните критици. Последната – „A Song Flung Up to Heaven”, е от 2002 г. В организации за защита на правата на чернокожите е работила заедно с Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс.

Свързани заглавия
Мая Анджелоу: Ако получиш, давай! Ако научиш, преподавай!
Как се справят известните автори с писателския блокаж?
Ежедневието на известните писатели – част 2

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …