Начало / Свят / Датски дизайнер създаде комикс за слепи

Датски дизайнер създаде комикс за слепи

Дизайнерът от Копенхаген Филип Майер осъществи своята мечта, позволявайки на слепи хора, които ползват Брайловото писмо, не само да „четат“ текстове, но и да „виждат“ рисунки, съобщи rozali.com .

Той е изобретил първият в историята комикс за слепи хора, който се казва „Живот“. Той разказва една обикновена история за мъж и жена, които се срещат и влюбват един в друг, а след това им се ражда дете, което те отглеждат, докато остаряват и накрая умират. „С една дума – това е животът“, заяви талантливият творец.

За незрящите хора думата „живот“ се предава с изображението на кръг. Майер е разказал своята рисувана история с помощта на конфигурации от кръгове с различни размери на дебела хартия. Всяка сцена е отделена с перфорация. В своето начинание Филип е подпомогнат от преподавателя по четене на слепи хора Микаел, който самият не вижда.

 „Никога няма да забравя денят, когато Микаел прочете осезателния комикс. Той за пръв път изпробва средство за информация, което до момента не е съществувало. Тогава разбрах, че можем да разкажем история без текст или звук – тя се изпълва с живот, благодарение на въображението на слепия читател“, сподели Филип Майер.

Фото: itsnicethat.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …