Начало / Свят / Множество литературни скъпоценности разпродадени на търг

Множество литературни скъпоценности разпродадени на търг

Множество литературни скъпоценности беше разпродадена на търг от аукционната къща „Sotheby’s”, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. Макар златният нобелов медал на Уилям Фокнър да остана без купувач, събитието беше като голям успех. Бяха продадени артефакти, свързани с Франсис Скот Фицджералд, Джеймс Джойс, Джон Стайнбек, Алберт Айнщайн и др.

Рядко феминистко и еротично издание от френската поетеса Луиз Лабе беше продадено за невероятните 485 000 долара. Публикувана през 1555 г., това е нейната единствена книга. Копие от творбата не беше се появявало на търг от 1976 г. насам. Любопитно е да се спомене, че книгата беше оценена първоначално между 3 000 и 5 000 долара.

Копие от нулевата серия на класиката „Великият Гетсби” от Франсис Скот Фицджералд беше продадено за 112 500 долара. Изданието е било притежание на писателя и критик Малкълм Каули. Друга книга на Фицджералд, „Flappers and Philosophers”, копията от които се смятат за изключително редки, беше купена за 118 750 долара – около 3 пъти повече от първоначалната обявена цена.

Стара грамофонна плоча, на която има запис на Джеймс Джойс, който чете от своето произведение „Одисей”, беше продадена за 43 750 долара. Записът е направен в известната книжарница в Париж, „Shakespeare and Companу”. Лично Джойс се е подписал и е сложил дата – 1924 г. – на плочата.

Шест непубликувани досега писма на Ърнест Хемингуей бяха продадени за 31 250 долара. Други ценни предмети, продадени на търга, са нулева серия от книгата на Джон Стайнбек и Зелда Фицджералд, „Save Me the Waltz”, копие с автограф на „Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий, кореспонденция и ръкопис на Дейвид Фостър Уолас, писмо с подпис на Алберт Айнщайн и снимка на Гертруд Щайн.

Фото: sothebys.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …