Начало / Свят / Скандалът с подслушванията в САЩ вдигна продажбите на „1984” на Джордж Оруел

Скандалът с подслушванията в САЩ вдигна продажбите на „1984” на Джордж Оруел

Разкриването на програма на правителството на САЩ за масово електронно следене вдигна неимоверно продажбите на класиката „1984” от Джордж Оруел, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. Както е известно, неотдавна публично достояние стана информацията за програмата „Призма”, която следи телефонните и интернет комуникации на гражданите в страната.

Продажбите на романа са скочили с 5 771%. Те са нараснали над 70 пъти за последните 24 часа, а тези на изданието му, в което е включено и произведението „Фермата на животните“ – над три пъти. В книгата си Оруел представя антиутопичен свят, в който всяка стъпка на хората е следена от екрани, монтирани навсякъде, дори в домовете им. Системата за следене се олицетворява от метафоричния герой Големия брат.

Това е добър подарък за 64-я рожден ден на книгата, който беше на 8 юни.

„Използването на такава огромна мрежа за наблюдение е точно заплахата, от която Оруел се е боял”, твърди неговият биограф Майкъл Шелдън.

В петък президента на САЩ Барак Обама заяви:

 „Може да се оплакваме, използвайки като аргумент Големия брат и как с тази програма може да се безчинства, но ако човек се вгледа в детайлите, смятам че ще види, че сме уцелили точния баланс”.

Обама допълни, че електронното следене е в името на сигурността на американските граждани и средство за борба с тероризма.
В същото време Американският съюз за граждански свободи е подал иск срещу висши правителствени служители, защото „Призма” била в разрез с конституцията и надвишавала правомощията на конгреса. Заместник-директорът на организацията, Джамил Джафър, заяви, че програмата се отъждествява с това хората всеки ден да дават отчет какво правят и с кого говорят по телефона.

Книгите на Оруел тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

paul-mccartney-lyrics

Пол Маккартни събра живота си в 1000 страници

The Lyrics: 1956 to the Present излиза през ноември Новината ентусиазира почитателите на музиканта, който …