Начало / Свят / Малори Блекман: Чернокожите персонажи отблъскват родителите от детските книги

Малори Блекман: Чернокожите персонажи отблъскват родителите от детските книги

Малори Блекман, която беше избрана за Детски лауреат на Обединеното кралство, заяви, че книгите с чернокожи персонажи отблъскват родителите и те не ги купуват на децата си, съобщи британският „Телеграф”. 51-годишната писателка каза, че иска да види по-голямо разнообразие от култури в детската литература.

„Децата ще харесат всяка история, стига тя да е добра, но родителите понякога мислят, че ако има чернокож персонаж на корицата, значи книгата не е подходяща за тяхното дете. А книгите учат децата да гледат на света през други очи. Самата история е това, което има значение. Трябва да има по-голямо етническо разнообразие в литературата в нашата страна. Напредваме, но имаме да извървим дълъг път”.

Блекман призова още образователната система на държавата да спре да толерира учители, които притискат децата да преодоляват някакви тестове, а да подкрепя такива, които ги учат действително да мислят и разсъждават. Освен това, тя призовава родителите да прекарват поне по 10 минути всеки ден в четене с децата си. Така трябва да постъпват и началните учители с техните класове.

Малори Блекман има 60 публикувани книги. Преди е работила като компютърен програмист. Тя допълни, че се надява, че цветът на кожата й не е бил определящ при избора й на Детски лауреат.

 „Все пак преди мен е имало само още 7 лауреата, не е като да се прекъсва дългогодишна традиция. Все пак показва смелост и готовност за нови идеи. Много се вълнувам, че ми беше възложена тази задача”.

Свързани заглавия
Малори Блекман е новият Детски лауреат в Обединеното кралство

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3 (4)

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ 2022!

След професионално изчитане на преобладаващата част от белетристичната продукция в България, публикувана между октомври 2021 …