Начало / Свят / Малори Блекман е новият Детски лауреат в Обединеното кралство

Малори Блекман е новият Детски лауреат в Обединеното кралство

Малори Блекман беше избрана за нов Детски лауреат в Обединеното кралство, съобщи thebookseller.com. Инициативата е спонсорирана от веригата книжарници „Waterstones”. Блекман ще заема длъжността до 2015 г. Тя обеща да работи за каузите, свързани с четенето сред децата и да помогне с каквото може на изпитващите трудности библиотеки.

Длъжността Детски лауреат е създадена през 1999 г. Малори Блекман е осмият лауреат. Всеки заема длъжността в рамките на 2 години, като е избиран от специален комитет, включващ журналисти, книжари и ръководители на организации в сферата. Сред заемалите позицията в миналото са Куентин Блейк, Майкъл Морпурго, Жаклин Уилсън, Джулия Доналдсън и др. Длъжността е признание за цялостен принос към детската литература. Избраният получава премия от 15 000 паунда. Освен това, той трябва да представлява детските автори и илюстратори в страната и да защитава техните интереси, както и да работи за популяризиране на четенето сред децата.

Блекман коментира:

„За мен е чест да бъда избрана за 8-ят Детски лауреат. Любовта към книгите ми е отворила много врати. Печеля от писане вече повече от 20 години и вече е време да се отплатя. Надявам се да пренеса у всяко дете своята любов към четенето. Никога нямаше да стана писателка, ако не беше местната библиотека, близо до която израснах. Смятам да продължа делото на Джулия Доналдсън в подкрепа на тази услуга”.

Малори Блекман е британска писателка, родена през 1962 г. Тя пише главно за деца и юноши. Използва научната фантастика, за да изследва социални и етнически проблеми. Написала е множество романи, разкази, сценарии за телевизионни продукции и пиеси.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

225784_b (1)

Евтина, а ценна книга!

„Дневник на едно поклонничество„ е петият роман на Джером К. Джером след обичаните „Празни мисли на един …