Начало / Свят / Конфликтът в Афганистан струва по 2 000 паунда на британските семейства

Конфликтът в Афганистан струва по 2 000 паунда на британските семейства

Конфликтът в Афганистан струва на всяко британско семейство около 2 000 паунда, пише в новата си книга Франк Ледуидж, която предстои да бъде публикувана, съобщи „Индипендънт”.Ако конфликтът продължи до 2020 г. той ще струва на данъкоплатците 40 милиарда паунда, прогнозира авторът на  „Investment in Blood”.

В книгата, което ще излезе следващата седмица, публикувана от „Yale University Press”, са анализирани финансовите и човешки жертви, които дава Обединеното кралство в конфликта в Афганистан. Ледуидж е бивш съветник на британското правителство, като е работил в Либия, Ирак и Афганистан. Той е изчислил, че на Великобритания й струва 15 млн. паунда на ден да държи войски в Хелманд (провинция в южен Афганистан) от 2006 г. насам. Той дискутира и човешките жертви – 2 600 ранени, 444 убити и 5 000 с психологически травми.

Според автора „Ал Кайда” никога не е трябвало да се третира като проблем на армията, а на разузнаването. Той набляга на факта, че военните операции в Хелманд струват милиарди от парите на данъкоплатците, без нито един оперативен агент на „Ал Кайда” да е бил убит или заловен от силите там.

„Няма урок, който да бъде научен в този случай. Само едно старо правило се забравя – когато влизаш във война, изучи средата, в която тя ще се води, осъзнай прецизно и реалистично какво искаш да постигнеш и ще си струва ли жертвите. С други думи – имай стратегия”, коментира Ледуидж.

Фото: andrewlownie.co.uk

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …