Начало / Свят / Почина писателят Джак Ванс

Почина писателят Джак Ванс

На 96 години почина американският писател Джак Ванс, съобщи „USA Today”. Новината  първо е разпространена от неговия син Джон Ванс ІІ чрез  Асошиейтед прес. Ванс е написал 60 книги в жанровете мистерия, фентъзи и научна фантастика.

Джак Ванс е псевдоним на Джон Холбрук Ванс. Той е публикувал 11 мистерии под истинското си име, 3 под името Елъри Куин, както и под други псевдоними като Алън Уейд, Питъл Хелд, Джон ван Сий и Джей Каванса.

През 2009 г. „New York Times Magazine”, списанието на „Ню Йорк Таймс”, го определя като „един от най-характерните и неоценени гласове на Америка”. Той е получавал доста награди, включително 3 пъти „Хюго” за „Dragon Masters”, „The Last Castle” и мемоарите си „This is Me, Jack Vance!”. Българският читател го познава от книгите „Планетата на приключенията” и „Планетата на приключенията 2: Дирдирите. Пнумите”.

Роден в Сан Франциско, Ванс завършва престижния университет в Калифорния „Berkeley”. По време на Втората световна война е електротехник в Пърл Харбър, но е отзован около месец преди известния удар на японците. Работил е като моряк, изследовател, дърводелец. Първата си книга публикува през 1945 г., но се утвърждава като познато име в американската литература чак през 70-те години на миналия век.

Макар да е клинично сляп от 80-те години, продължава да пише, като последното му публикувано произведение е неговата автобиография през 2009 г. През последните години е страдал от диабет и проблеми с бъбреците.

Неговият син казва:

„Той беше комплексен човек, има ужасно много неща, които могат да се кажат за него. Автор, приятел, баща и дядо, никога няма да има друг като Джак Ванс”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

original-27883-1418879459-11

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно …