Начало / Любопитно / 10 книги, които ще ви потопят в природата, без да излизате от дома си

10 книги, които ще ви потопят в природата, без да излизате от дома си

Понякога съприкосновението с природата е много по-лесно чрез книгите. Проблемите с околната среда пък са сред най-актуалните в наши дни и писателите логично им обръщат внимание. Сайтът theglobeandmail.com представя 10 творби, които ще ни помогнат да се докоснем до природата без да напускаме дома си.

Съвременни книги

„A Geography of Blood” от Кандис Савидж. Книга за пейзажите на Канада, написана от автор ветеран в писането на книги за природата. Творбата беше наградена с „Hilary Weston Writers’ Trust Prize for Non-Fiction”.
„The Tiger: A True Story of Vengeance and Survival” от Джон Вейланд. Произведението е признато за класика в тази сфера. Разказва за преследването на тигър в Русия, който напада хора. Успоредно с това има много уроци за оцеляване в дивата природа.
„Fauna” от Алиса Йорк. Тази книга така и не получи вниманието, което заслужава. Представя различни гледни точки за дивия живот. Има силно изразен дарвинистки възглед.
„Eating Dirt: Deep Forests, Big Timber and Life With the Tree-Planting Tribe” от Шарлът Гил. Този труд е с биографични елементи. Гил описва 17-те години опит, които има в изсичането на горите.
„Into the Silence: The Great War, Mallory and the Conquest of Everest” от Уейд Дейвис. Първият опит от страна на британци да покорят легендарния връх Еверест. Епична история за хора, излезли на лов за слава. Една наистина силна и трагична книга.

Класики

„Wild Animals I Have Known” от Ърнест Томсън Ситън. В края на ХІХ век Ситън създава нов литературен жанр. Той пише биографии на животни. Трудът му е базиран на дълги наблюдения и е стриктно написан от гледната точка на дивите животни. Читателите обаче не трябва да се заблуждават, че това е сантиментално произведение, а напротив – подробно описание на смъртта и жестокостта в природата.
„Never Cry Wolf” от Фарли Моуът. Революционна книга, публикувана през 1963 г. Тя описва живота на Моуът сред вълците. Много се дискутира дали наистина може да се вярва на думите на автора и дали произведението не е чиста художествена проза. Едно е сигурно обаче – то продължава да предизвиква интерес и днес.
„Last of the Curlews” от Фред Бодсуърт. Тъжна история на самотен ескимос и борбата за оцеляване на това изчезващо общество. Публикувана преди 60 години, книгата е вече със статус на класика.
„Panther” от Родерик Хайг-Браун. Тази книга шокира много хора с кървавия си натурализъм при публикуването си през 1934 г. Описва живота на един ловец и неговите кучета. „Нищо в природата, ако е честно разгледано и описано, не може да не нарани ума на детето”, пише Хайг-Браун.
„The Curve of Time” от Уайли Бланшет. Разказва за самотна вдовица, която всяка година прекарва няколко месеца с децата си в палатка сред природата.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …