Начало / Свят / Излиза недовършена поема на Толкин за крал Артур

Излиза недовършена поема на Толкин за крал Артур

Недовършена поема на Дж.Р. Р. Толкин, посветена на крал Артур, ще бъде публикувана за първи път, съобщи британският “Телеграф”.

“The Fall of Arthur” е написана в староанглийска стъпка и е вдъхновена от текст от ХIV в., известен като “Morte Arthure”. Толкин пише произведението през 30-те години на ХХ в., но се оказва и не го завършва. Запазено е писмо от негов приятел от 1934 г., в което той му пише, че поемата е наистина епична и непременно трябва да бъде довършена. Толкин обаче никога не го прави и творбата остава в размер на 40 страници.

Издателство “Харпър Колинс” е решило да издаде “The Fall of Arthur”, за да се види способността на Толкин да вкара средновековна метрична стъпка в съвременната литература. Редакцията е направена от сина на писателя – Кристофър Толкин, който съхранява 70 кутии с ръкописи на баща си, част от тях никога невиждани от публиката.

Феновете на автора на “Властелинът на пръстените” могат да видят част от оригиналните му ръкописи на изложба в Боделианската библиотека в Оксфорд. Там е изложена и саморъчно нарисувана карта на Нарния от приятеля на Толкин – Клайв Луис.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …