Начало / България / Шествието на 24 май в София ще започне от археологическия музей

Шествието на 24 май в София ще започне от археологическия музей

Столичната община и министерството на образованието организират тържествено общоградско шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, съобщи „Фокус”.

Началото е в 10.00 ч от Националния археологически музей по маршрут: пространството пред Президентството, бул. “Цар Освободител”, пл. “Народно събрание”, бул. “Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

В 11.00 ч ще започне церемония при паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, която включва Тържествен водосвет, отслужен от патриарх Неофит, изпълнение на химна „Върви, народе възродени” от Панайот Пипков от изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Водещ на церемонията е актьорът от Театър „Възраждане” Даниел Цочев.

Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят Лора Михайлова Микова и Деян Деянов Донков – ученици от І „А” клас на 20-о основно училище „Тодор Минков” – София, а деца от 4-о училище ще пуснат балони с буквите.

Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал.

След приключване на тържествената част присъстващите ще имат възможност да разгледат изложбата „В светлината на словото” в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, посветена на 1150-годишнината от Моравската мисия на солунските братя.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …