Начало / Свят / Самоубилият се в Парижката Света Богородица се оказа писател

Самоубилият се в Парижката Света Богородица се оказа писател

Самоубилият се вчера в парижката катедрала Света Богородица ( Нотр дам) е писателят  Доминик Венер. Той е предприел тази стъпка, за да „пробуди Франция от летаргичния й сън”. Това заяви неговият приятел, историкът Бернар Люган, който прочете пред френските медии адресираното до него предсмъртно писмо от Венер, предаде „Фокус, цитирайки РИА Новости.

„Приех смъртта, за да пробудя дремещата съвест… Протестирам срещу душевната отрова… Срещу индивидуалните желания, които разрушават нашите опори – семейството, интимните основи на нашата цивилизация”, пише в прощалното си писмо френският писател.
В посланието си Вернер посочва, че предприема тези стъпка с здрав разум. Писателят изразява надежда, че след като се отърсят от шока, хората ще успеят да изтълкуват причините, подбудили го да извърши самоубийство.

Издателят на Венер – Пиер-Гийом дьо Ру казва, че самоубийството приближава крайнодесния активист до японския писател Юкио Мишима, който се самоубил през 1970 г.

Доминик Венер бил парашутист по време на войната в Алжир. Той е бил част и от Тайната въоръжена организация – нелегална структура, която е искала Алжир да остане под френско управление. Нотр Дам, чието строителство е започнало преди 850 години, е популярна туристическа дестинация, посещавана всяка година от около 13 милиона души. Тя много рядко е била затваряна за посетители. Тази година катедралата се сдоби с нови камбани.

Свързани заглавия
10 известни самоубийства на писатели
Шедьовърът на Юкио Мишима излиза на български
За Юкио Мишима и тетралогията „Морето на плодородието”

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

118774598_5002640429762080_4006790840618526013_n

Петима руски автори за почитателите на Елена Феранте

Книгите им ще ви харесат, ако обичате стила на загадъчната италианка Ако неаполитанската тетралогия на …