Начало / България / Валери Петров и Милен Врабевски са номинирани за наградата „Европейски гражданин”

Валери Петров и Милен Врабевски са номинирани за наградата „Европейски гражданин”

Поетът Валери Петров и д-р Милен Врабевски са номинирани за наградата „Европейски гражданин“ за 2013 г, съобщи 24chasa.bg, позовавайки се на пресслужбата на Европейския парламент.

Номинациите за наградата на Европейския парламент са направени от Национално жури, съставено от евродепутатите Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ), Евгени Кирилов (С&Д) и заместващия член Владимир Уручев (ЕНП).

От 2008 г. наградата се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и на по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационалното сътрудничество в ЕС.

Валери Петров  – поет, писател и преводач, е номиниран „поради неоспоримия му талант на поет, приноса му към постигането на съгласие между хората и нациите и заслугите му към българската култура и просвета, както и за европейския дух на българския народ“.

Милен Врабевски – председател на Фондацията „Българска памет“, е номиниран ”поради дългосрочното му и трайно ангажиране с разпространението на европейските ценности и културната идентичност сред младите хора в България, както и сред българската диаспора в съседните на ЕС страни – Украйна, Молдова, Македония и Сърбия“.

Журито в Брюксел ще избере през юни максимум 50 лауреати. Победителите ще получат почетен медал и ще бъдат поканени на съвместно събитие през октомври в Брюксел.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

241668965_1565499527122804_4938435683639784409_n

Книги за препрочитане наесен

Много слънчеви страници си пожелаваме през новия сезон Всяко годишно време си има хубавите страни …