Начало / България / Библиотеката на СУ вече има книга, подписана от Нобелов лауреат

Библиотеката на СУ вече има книга, подписана от Нобелов лауреат

Екземпляр от първия издаден на български роман на Марио Варгас Льоса „Зелената къща“ стана първата книга в Университетската библиотека, подписана от Нобелов лауреат, съобщи на сайта си Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Романът излиза на български език през 1973 г. Екземпляр от него бе подписан от носителя на Нобелова награда за литература с думите: „С цялото топло чувство и благодарност за студентите и преподавателите на Софийския университет”.

Марио Варгас Льоса е носител на Нобелова награда за литература за 2010 г. На тържествена церемония в Аулата вчера писателят беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на СУ“.

Церемонията беше открита от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Цветан Теофанов. „Марио Варгас Льоса в момента е не само най-значимият писател на испански език, но и знакова фигура в световната литература. Заедно с Габриел Гарсия Маркес и Хулио Кортасар той е в основата на т.нар. „бум“ на латиноамериканския роман, взривил представите на европейци и американци за съвременната проза и превърнал се в едно от най-важните явления в световния литературен контекст на ХХ век“, отбеляза в словото си проф. Теофанов.

Той припомни, че Варгас Льоса е автор на 17 романа, преведени на почти всички езици, на множество книги с есета на литературна тематика, както и на пространни студии за творчеството на отделни писатели като Гарсия Маркес, на когото е посветена докторската му дисертация, Сартр, Жоано Маторел, Флобер, Хуан Карлос Онети и мн. др. Писателят също така е театрал и журналист, а голяма част от романите му са филмирани.

„Макар Нобеловата награда за литература за Варгас Льоса да идва с огромно закъснение, всепризнат е фактът, че тя му се връчва за изключителния му принос в световната литература и култура, както и за гражданската му позиция на демократ, а не по геополитически съображения”, акцентира проф. Теофанов. „Като университетски преподавател Варгас Льоса е работил в Испания, Франция, Англия и Съединените щати и до настоящия момент е доктор хонорис кауза на 32 университета на четири континента. Посещението на Нобеловия лауреат не само е чест за всеки един от тези университети, а и допринася за издигането на техния престиж. Носител е и на високи държавни, правителствени и международни отличия. Член е на Испанската Кралска Академия за езика и Почетен член на Американската асоциация на съвременния език, както и на Американската академия за изкуство и литература“.

„Това, че г-н Варгас Льоса прие да бъде удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Софийския университет, който през тази година отбелязва 125 години от основаването си, е признание за Факултета по класически и нови филологии и за Катедрата по испанистика и португалистика, която през изминалата година чества половин век от съществуването си. Изявите на писателя се следят в целия свят и в частност от пресата на всички 21 испаноговорещи страни, така че там вече знаят за огромния интерес, който българската читателска публика проявява към творчеството на Варгас Льоса”, отбеляза проф. Теофанов. Деканът на ФКНФ завърши словото си с думите: ”Приемете, господин Льоса, нашите най-дълбоки почитания и любовта на многобройните Ви български читатели!”

След церемонията почетният доктор на Софийския университет Марио Варгас Льоса написа в почетната книга на Алма матер: „Благодаря на Софийския университет за честта, която ми оказва, и пожелавам да продължи да подготвя отлични професионални кадри и активни граждани за прогреса на България.”

Книгите на Марио Варгас Льоса тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …