Начало / България / Премиера на „Чистка” в Столична библиотека

Премиера на „Чистка” в Столична библиотека

Столична библиотека и издателство „Персей” организират представяне на нашумелия роман на Софи Оксанен „Чистка” на 22 май от 18 ч. в Руския център на Столична библиотека, ет. 2. Събитието се провежда под патронажа на Посолството на Финландия в София.

Финландската писателка Софи Оксанен и нейният роман „Чистка”, добронамерено наричан  „прахосмукачка за награди“, се превърнаха в истинско литературно събитие и продължават да жънат огромен досега успех. Равносметката до момента: „Чистка” е преведен на 43 езика и е спечелил завиден брой награди. Това е първата книга, получила едновременно двете най-престижни награди в родината си: „Финландия” и „Рунеберг”. Софи Оксанен става първата финскоезична писателка с Наградата на Шведската академия за северна литература („малкият Нобел”) – 2013, получава и Наградата на Северния съвет – 2010. Във Франция „Чистка” става първата преводна книга, извоювала Le prix du roman Fnac, и е удостоена с голямата Prix Femina. Романът получава и Европейската награда за книга (2010).

Софи Оксанен е родена през 1977 г. в Ювяскюля, Финландия, в семейството на финландец и естонска имигрантка, отгледана и формирала своята идентичност на границата между Изтока и Запада. Дебютира с романа „Кравите на Сталин“  през 2003 г. През 2005 г. излиза Бейби Джейн“,а миналата година публикува и „Когато изчезнаха гълъбите“.

„Чистка” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …