Начало / Свят / Децата четат повече на екран, отколкото на хартиен носител

Децата четат повече на екран, отколкото на хартиен носител

Децата четат повече на екран, отколкото на хартиен носител, стана ясно след ново проучване, инфрмира thebookseller.com. Такива данни се получават за първи път. Изследването е дело на британската  благотворителната организация „National Literacy Trust”, която се занимава с въпросите на грамотността. В него са участвали 35 000 деца на възраст между 8 и 16 години от 188 училища от Обединеното кралство.

Според проучването 39% от децата четат на екран всеки ден, а само 28% – на хартиен носител. 52% от запитаните са отговорили, че предпочитат електронните устройства. 32% предпочитат класическите печатни книги. От двата пола, момичетата четат повече на хартия – 68%, в сравнение с момчетата – 54%.

Оказва се обаче, че тези, които четат печатни издания, са по-големи почитатели на четенето като цяло. 15,5% от четящите на дигитални устройства четат над средното ниво, в сравнение с 26% от тези, които наблягат на заглавия на хартиен носител. 51% от децата, които предпочитат класическия вариант, се наслаждават на четенето, спрямо само 12% от техните връстници, които клонят към е-джаджи. Същото е и положението що се отнася до любими книги – 77% от четящите печатни книги имат такава, в сравнение с 59% от четящите на екран.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …