Начало / Свят / Скандална книга за Меркел излиза в Германия

Скандална книга за Меркел излиза в Германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е определена като „комунист реформатор“ от авторите на „Das erste Leben der Angela M.“ (Първият живот на Ангела М.“). Книгата ще бъде в германските книжарници от понеделник, 13 май, съобщи focus.de.

Журналистите Ралф Георг Ройт от в.“Билд“ и Гюнтер Лахман от в.“Ди Велт“ изнасят малко известни факти от младините на Меркел, когато тя се е обучавала и работила в бившата ГДР.

„Събрахме данни, че Ангела Меркел е била по-близка до системата на бившата Източна Германия, отколкото беше известно досега. По време на дейността си в Академията на науките на ГДР тя е била функционерка в своя институт, респективно след 1981 г. е била секретар по агитацията и пропагандата по линия на FDJ (комсомолската организация в бившата Източна Германия), което тя и до днес отрича. Освен това е била и в управлението на института“, заяви Георг Ройт пред „Билд“.

Журналистите са работили години върху книгата. Успели са да се доберат до досега неизвестни документи, част от които са в частни архиви. Интервюирали са хора, които по-рано са отказвали да говорят. Самата Меркел е отказала да отговаря на въпросите на Ройт и Лахман. Тя става министър в правителството на Хелмут Кол 15 месеца след падането на Берлинската стена. Решаващи за възхода на Меркел си били Волфганг Шнур, шеф на  „Демократичен пробив“, а по-късно последният премиер на ГДР Лотар де Мезие. „И двамата са били неофициални сътрудници на тайната източногерманска полиция ЩАЗИ“, добавя Ройт.

Книгата излиза в навечерието на парламентарните избори в Германия и някои виждат в това опит за нечестна борба. „Книгата излиза, защото стана готова точно сега“, е коментарът на журналиста от „Билд”

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …