Начало / Свят / Ценна колекция, свързана с Джоузеф Конрад, отива на търг

Ценна колекция, свързана с Джоузеф Конрад, отива на търг

Ценни архивни материали, свързани с Джоузеф Конрад, ще бъдат изложени на търг, съобщи „Гардиън”. Колекцията съдържа копия от нулеви серии, ръкописи, документи, анотации и писма от големия писател, включително копие от „Господарят Джим”, което е било на Силвия Плат. Архивът е бил притежание на саможивия колекционер Стенли Дж. Сийгър. Той е починал през 2011 г. Първата продажба ще се осъществи на 10 юли в Лондон.

Колекцията ще бъде разпродадена на два пъти. Най-ценният експонат от нея е ръкопис на романа на Конрад „Тайфун”. Само за него се очаква да бъдат платени между 300 000 и 500 000 паунда. Има и писмо на Конрад, в което той коментира книгата си „Сърце на мрака”. Припомняме, че известният режисьор Франсис Форд Копола базира филма си „Апокалипсис сега” (1979) именно на нея.

Сийгър започва да събира материали от и за Конрад през 80-те години на миналия век. Той прекарва по-голямата част от живота си във Великобритания, макар да е роден в САЩ в много богато семейство. Имал е и много богата колекция на Франсис Бейкън, Жан Миро и Пабло Пикасо. Живял е в имение, което сега принадлежи на руския милиардер Алишер Усманов, акционер на футболен клуб „Арсенал”.

Джоузеф Конрад е полски писател, роден през 1857 г. Той е писал на английски и е смятан за един от най-големите автори, творили на този език. Английският е едва трети език за Конрад след родния му полски и френски. Смята се, че Конрад е изградил моста между класическата литература и модернизма. Значими негови творби са „Господарят Джим” „Сърце на мрака”, „Тайфун”, „Ностромо” и др. Умира през 1924 г.

„Господарят Джим“ тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …