Начало / България / Ново издание на „Великият Гетсби”

Ново издание на „Великият Гетсби”

Успоредно със световната премиера на новата филмова екранизация на романа, създадена от Баз Лурман („Мулен Руж”) и с участието на Леонардо ди Каприо, в нов превод на български излиза класиката на Ф. Скот Фицджералд.  Книгата ще бъде в книжарници от 10 май, а лентата с Леонардо ди Каприо ще бъде пусната в българските кина на  17 май.

„Великият Гетсби” е считан за един от най-значимите англоезични романи на ХХ в. Фицджералд пише „Великият Гетсби” в един особен период от живота си. През 1919 г. той постига американската мечта, ставайки автор на бестселъра „Отсам рая”, който го изстрелва в литературната стратосфера, носейки му финансов успех и спечелвайки му уважението на критиците. Но когато достига върха, младият Фицджералд започва да се пита дали наистина си струва да бъдеш там. Пише „Великият Гетсби” като разсъждение върху един въпрос, който го мъчи от години – дали американската мечта е нещо истинско, или просто една илюзия.
Двамата главни герои в романа олицетворяват двойнственото отношение на автора към американската мечта – Гетсби символизира нейния потенциал и възможности, докато Ник се отнася към нея с подозрение и недоверие. Но колкото и да се опитва, Гетсби не може да избяга от миналото си и в това се крие неговата трагедия. Според Фицджералд американската мечта се дави в дълбоките, тъмни води на собственото си минало.

Действието на романа се развива по време на Сухия режим в началото на 20-те години на ХХ в., най-охолният и пищен период в историята на САЩ, продължил до краха на фондовата борса през септември 1929 г. и началото на Голямата депресия. Това е период, през който милиони американци постигат американската мечта и стават заможни граждани на една богата държава с процъфтяваща икономика.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …