Начало / Интервюта / Исабел Алиенде: Четенето на добър роман или разказ е като да правиш любов на чисти и изгладени чаршафи

Исабел Алиенде: Четенето на добър роман или разказ е като да правиш любов на чисти и изгладени чаршафи

Исабел Алиенде е чилийска писателка, родена през 1942 г. Пише в жанра магически реализъм. Любопитен факт за нея е, че започва всяка своя нова книга на  8 януари. Много нейни книги са преведени на български, сред които „Къщата на духовете”, „Безкрайният план”, „Гората на пигмеите” и др.  Предлагаме ви интервюто, което Исабел Алиенде даде  за „Ню Йорк таймс”.

–––––––––––

Коя е последната книга, която прочетохте?
–    „The Death of Bees” от Лиса О’Донъл. Луда история, която може да се случи навсякъде.

Кога и къде обичате да четете?
–    Когато пътувам, чета от моя „iPad”. Когато съм в колата, слушам аудио книги. Чета и в спалнята, където имам удобен диван, лампа и две кучета, които ме топлят. Признавам, че съм нетърпелив читател. Ако книгата не ме грабне през първите 40 страници, я оставям. Имам една купчина четени донякъде книги, които чакат да хвана хепатит или някоя друга подобна болест, за да имам време да чета повече.

Препрочитате ли вече четени книги?
–    Има толкова много за четене и толкова малко време. Аз съм вече на 70 години, но все още препрочитането не ми носи същото удоволствие като откриването на нова история, нов писател.

Кой е любимият ви жанр?
–    Художествената проза. Четенето на добър роман или разказ е като да правиш любов на чисти и изгладени чаршафи: тотално удоволствие. Когато бях тийнейджърка залитах към еротичния материал. На 14-годишна възраст четях „Приказки от хиляда и една нощ”. Това e микс между еротика и фентъзи. Тогава живеех в Ливан. Сега внуците ми сигурно ще умрат от скука на сцените, които по онова време намирах за еротични. Нищо не може да се сравни с това да четеш забранена книга. Днес нищо не е забранено и човек не може да почувства вина, докато чете. За съжаление.

Кои книги ще се изненадаме, като открием във вашата библиотека?
–    Имам прекалено много речници. Пиша на испански, но живея в англоговорящия свят вече 25 години с моя съпруг гринго, Уили, който си мисли, че може да говори испански. Накрая става така, че пиша по начина, по който Уили говори: испанглийски. Постоянно се лутам между двата езика.

Кои от съвременните автори защитават честта на магическия реализъм в наши дни?
–    Магическият реализъм, като този през 70-те и 80-те години в Латинска Америка, не е на мода вече. Елементи от него обаче все още присъстват в творчеството на някои автори, като Салман Рушди и Тони Морисън например. Магическият реализъм не е трик, който аз използвам. Просто съм приела, че светът е много мистериозно място.

Кои книги са ви повлияли най-много като писателка?
–    В тийнейджърските си години четох романи на руски, английски и френски, които ме научиха как да разказвам. Когато прехвърлих 20, започнах да чета известните автори в Латинска Америка (само мъжете, за съжаление). Те бяха толкова различни и всеки имаше собствена идентичност. „Сто години самота” от Габриел Гарсия Маркес ме накара да искам да стана писателка. Казах си: „Ако този може да го направи, значи мога и аз”.

Препоръчайте една книга на президента.
–    Само една!? Бих му изпратила всички мои книги безплатно.

Ако можете да се срещнете с даден писател, жив или мъртъв, кой ще бъде? Какво ще го попитате?
–    С удоволствие бих се срещнала с Марк Твен. Какъв човек само! Представям си го много колоритен, секси, красив, пълен с енергия, грандиозен разказвач, изкусен лъжец и в същото време мъж с принципи – държащ на думата си. Не искам да го питам нищо конкретно. Искам да се напие малко, след това да седна до него и да го слушам как разказва различни истории.

Ако можете да срещнете някой литературен персонаж, кой ще бъде?
–    Зоро, разбира се. По възможност в легло през нощта. С маска, но без шпага.

Какво планирате да започнете да четете?
–    Току що стартирах „The Patrick Melrose Novels” от Едуард Сейнт Оубън, защото всички говорят за тази книга (Не съм чела „Петдесет нюанса сиво” обаче. Прекалено стара съм за садо-мазо). Тя е 680 страници. Ще мине доста време, докато я завърша. Но на нощното ми шкафче е и „Tenth of December” от Джордж Сондърс, която чака своя ред.

Книгите на Исабел Алиенде тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Бен Ейткен: Пътувам заради различията

Полша като модел за един британец − вижте на какво в хумористичния пътепис на Бен …