Начало / България / „Йордан Йовков – Летопис на неговия живот и творчество” с премиера в Националната библиотека

„Йордан Йовков – Летопис на неговия живот и творчество” с премиера в Националната библиотека

„Йордан Йовков – Летопис на неговия живот и творчество” – том 1, ще бъде представена днес, 24 април, от 17 ч в Националната библиотека в София, съобщи dariknews.bg. Изследването е дело на Сия Атанасова и добричлийката д-р Кремена Митева – главен уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков”. Отговорен редактор е проф. д.ф.н Иван Сарандев, а рецензент – д-р Радка Пенчева. Книгата излиза с печата на „Фабер”.

В първия том са разгледани детските, ученическите, учителските години на белетриста, участието му в трите войни от началото на ХХ век и дипломатическата му служба в Букурещ. В този времеви отрязък влизат дебютът на Йовков в литературата през 1902 г. със стихотворна творба, поетическите му изяви до 1911 г.; първата белетристична работа на писателя – “Овчарова жалба” (1910 г.), първите му книги – “Разкази. Т. I.” (1917 г.) и “Разкази. Т. II” (1918 г.).

Статиите в Летописа са обособени по години – всяка година в отделна статия; обединени са само детските години: от 1881 до 1886 г. включително. За всяка година е посочена точната дата на определено събитие, ако е известна. Представени са и кратки сведения за по-значими обществено-политически събития в страната през съответната година, както и новоизлезли книги, новопоявили се важни периодични издания в България.

Резюмирани са основните критически текстове за новоиздадена Йовкова творба или книга. Тъй като част от изданията са много стари, някои липсват в библиотечните фондове, други вече са неизползваеми, те са снабдени с извлечения от автентичния текст на публикацията, което несъмнено ще улесни тяхното ползване.

Събирането, обработването, датирането, адекватното представяне на фактите е бавен, труден и отговорен процес, започнал още през 70-те–80-те години на ХХ век с изследователската работа на Сия Атанасова и продължил след няколко десетилетия – в началото на ХХI век. Тези дългогодишни усилия са обобщени чрез този труд с разбирането, че това е само етап от проучването на живота и значимото творческо дело на Йордан Йовков.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …