Начало / Любопитно / 20 филми по книги с участието на Джак Никълсън

20 филми по книги с участието на Джак Никълсън

Джак Никълсън е един от актьорите, които са участвали в най-много екранизации на книги. С изпълненията си, той се е превърнал в един от най-декорираните звезди в „Холивуд” през последните 50 години – няколкократен носител е на „Оскар” и „Златен глобус”. По повод вчерашния му 76-ти рожден ден, сайтът zolabooks.com ни припомня 20 книги, адаптирани на големия екран с участието на Джак Никълсън.

Полет над кукувиче гнездо от Кен Киси. Адаптацията на Милош Форман от 1975 г. получава страхотни отзиви както от критици, така и от зрители. Никълсън получава „Оскар” за главна мъжка роля. Киси обаче не е доволен и съди студиото, изготвило филма.

Вещиците от Истуик” от Джон Ъпдайк. Никълсън получава респект за представянето си в продукцията от 1987 г., но отново автора, Ъпдайк, не е доволен.

„Ten Days that Shook the World” от Джон Рийд. Филмът от 1981 г. е режисиран от Уорън Бийти, а Никълсън играе известния драматург Юджийн О’Нийл.

„Alan Jay Lerner: A Biography” от Едуард Яблонски. Това е една от първите значими роли на Никълсън. Биографичната книга е превърната в мюзикъл през 1965 г., а в продукцията играе и Барбара Стрейзънд.

„Love of the Last Tycoon” от Франсис Скот Фицджералд. В тази прожекция от 1976 г. си партнират Джак Никълсън и Робърт Де Ниро.

„Клетвата” от Фридрих Дюренмат. Самият автор пише сценария по филма от 2001 г. Той го прави дори още по-мрачен от романа. Режисьор на филма е Шон Пен.

„Рагтайм” от Е. Л. Доктороу. Голяма доза песимизъм съпътства адаптацията на класическата творба. Когато излиза през 1981 г. обаче, филма се представя добре. Тук Никълсън се появява само за секунда.

„Drive, He Said” от Джеръми Ларнър. Режисьорският дебют на Никълсън през 1971 г. е провал както в боксофиса, така и сред мненията на критиците. Авторът на книгата обаче е повече от доволен.

„Batman: The Man Who Laughs” от Ед Брубейкър, Дъг Манк, Патрик Зъркър и Арън Соуд. Никълсън играе Жокера във филма от 1989 г. на Тим Бъртън. Макар да не го казва директно, Никълсън недвусмислено показва, че му е било адски трудно да представи персонажа.

„Пощальонът винаги звъни два пъти” от Джеймс М. Кейн. Тук Никълсън играе скитника, който пристига в малко градче и съблазнява омъжена жена. Заради сцените на секс и насилие, в началото прожекцията от 1981 г. е в голяма степен цензурирана.

„Доблестни мъже” от Арън Соркин. Незабравим тандем на Никълсън и младия по онова време Том Круз в екранизацията през 1992 г. на книгата на Соркин. Една от най-енигматичните роли на Джак.

„Studs Lonigan” от Джеймс Фаръл. Филмът е от 1960 г. – една от първите роли на Никълсън.

„Heartburn” от Нора Ефрон. През 1986 г. излиза тази драма с участието на Никълсън и Мерил Стрийп. Прожекцията е базирана на полуавтобиографичната книга на Ефрон, публикувана 3 години по-рано.

„Terms of Endearment” от Лари Макмърти. Режисьорският дебют на Джеймс Брукс през 1983 г. е успешен, а Никълсън печели „Оскар” за поддържаща роля.

„A Science Fiction Argosy” от Деймън Найт. В продукцията от 1960 г. Джак Никълсън прави кратко, но запомнящо се изпълнение. Той психично болен пациент на зъболекар.

„The Last Detail” от Дарил Пониксан. Адаптацията от 1973 г. на книгата от 1970 г. е филма, след който Никълсън става звезда в „Холивуд”.
„Сияние” от Стивън Кинг. Филмът по романа на Кинг е режисиран от Стенли Кубрик през 1980 г. Никълсън пресъздава незабравимия образ на Джак Торънс, един от 25-те най-велики злодеи на всички времена.

„About Schmidt” от Луис Бегли. Филмът от 2002 г. почти няма нищо общо с романа от 1996 г., макар да се води екранизация на творбата.

„Great Tales and Poems of Edgar Allan Poe” от Едгар Алан По. През 1963 г. излиза кратък филм, базиран на „Гарванът” от По. В него говорещ гарван преследва човека, който го е направил птица. Никълсън играе неговия син.

„Ironweed” от Уилям Кенеди. Във филма от 1987 г. Никълсън играе бейзболист, чиито алкохолизъм го докарва до просешка тояга. Той е номиниран за „Оскар” и „Златен глобус” за представянето си.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …