Начало / Свят / Кореспонденцията на Итало Калвино на английски за първи път следващия месец

Кореспонденцията на Итало Калвино на английски за първи път следващия месец

Кореспонденцията на един от най-големите италиански писатели, Итало Калвино, ще излезе на английски език за първи път следващия месец, информира „Телеграф”. „Italo Calvino: Letters, 1941-1985 ed by Michael Wood”, с превод от Майкъл Маклафлин, ще бъде в книжарниците от 20 май, публикувана от университетското издателство „Princeton University Press”. Творбата ще бъде 632 страници.

Калвино си печели слава с книги като „Космически комедии” и „Ако пътник в зимната нощ”. Той е бил и влиятелен литературен критик. Едва ли е изненадващо, че е писал и впечатляващи писма. Разменял си е кореспонденция с Умберто Еко, Примо Леви, Гор Видал, Наталия Гинсбург, Микеланджело Антониони, Пиер Паоло Пазолини, Лучано Берио и др. Книгата съдържа 650 писма, датиращи от Втората световна война до края на живота на автора, преведени от признатия преводач на творчество на Калвино, Майкъл Маклафлин, като селекцията и предговора са дело на Майкъл Ууд.

В писмата се вижда мнението на Калвино за негови колеги, за италианската, американската и френската литература, за литературата и критиката като цяло, както и за култура и политика. Читателят може да изпита чувство сякаш чете автобиография. Има информация за записването и впоследствие отписването на Калвино от Комунистическата партия, пътуването му до САЩ, връщането в родината му Куба, където се запознава с Че Гевара. Писмата варират както от много дълги, напомнящи на есета, до кратки бележки до неговите родители.

Калвино е роден през 1923 г. в Куба. Остава в историята като едно от най-значимите имена на европейската литература на ХХ век. Българският читател го познава от „Ако пътник в зимната нощ”, „Космически комедии” и „Американски лекции”. Умира през 1985 г.

Свързани заглавия
14 дефиниции за класическа творба на Итало Калвино
10 красиви сгради, вдъхновени от книги
Да си спомним за Итало Калвино

Книги от Итало Калвино тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …