На фокус
Начало / България / „Физика на тъгата” на Георги Господинов с „Цветето на Хеликон”

„Физика на тъгата” на Георги Господинов с „Цветето на Хеликон”

Романът „Физика на тъгата” на Георги Господинов (Жанет 45) печели наградата „Цветето на Хеликон”. Той е най-продаваната книга от 12-те номинирани  през 2012 г. за литературната награда „Хеликон” за нова българска художествена проза.

След „Физика на тъгата” се подреждат „Ной дава последни указания на животните” на Калин Терзийски (Сиела), „Господ слиза в Атина” на Александър Секулов (Сиела), „Името” на Христо Карастоянов (Жанет 45)…

По традиция наградата „Цветето на Хеликон” се дава на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право в софийската книжарница Хеликон-Витоша.

В същия ден и на същото място от 16 часа ще започнат инициативите по повод Деня на книгата. Гост и участник в празника ще бъде министърът на културата Владимир Пенев.

Журито на националния конкурс  „Рашко Сугарев” – Димитър Коруджиев, Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев – ще връчи наградите за къс разказ, публикуван в пресата или в книга на белетрист до 35 години, с подкрепата на НДФ „13 века България”.

А след тези радостни за българската култура церемонии започва щафетното четене на любими книги. Известни български интелектуалци – писатели, художници, журналисти, музиканти – ще прочетат откъси от книгите, които са ги впечатлили напоследък. Това ще са Кристин Димитрова, Севда Шишманова, Владимир Пенев, Греди Асса, Георги Господинов, Анри Кулев, Йордан Попов, Бойко Ламбовски, Георги Лозанов, Любен Петков, Иван Лечев…

… Както и всеки гост на този празничен ден, разбира се. Като например учениците от 134 СОУ „Димчо Дебелянов”. Те плавно ще продължат четенето на учениците от Шесто основно училище „Граф Н. П. Игнатиев”, което ще започне още в десет сутринта в книжарница „Хеликон-България” и ще тече цял ден.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …