Начало / България / Националната библиотека показва Славейковия псалтир и Четириевангелие от ХV век

Националната библиотека показва Славейковия псалтир и Четириевангелие от ХV век

Славейковият псалтир и Четириевангелието от ХV век, хюкюм (заповед) на султан Мурад Четвърти и псалтир на арабски и латински език от 17-и век, постъпил от библиотеката на Осман Пазвантоглу във Видин, са сред ценните експонати, които Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ показва на изложба, съобщи vesti.bg.

Експозицията, наречена „Националната библиотека на България – първи стъпки в осъществяването на една идея“, ще бъде открита на 17 април. Тя е част от програмата на Националния комитет за честване на 135-годишнината от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност и ще продължи до 17 май.

Ще бъдат представени оригинални документи като автентичния Протокол за учредяване на Софийска публична библиотека и първите нормативни документи по уреждането на институцията, кореспонденцията на Пенчо Славейков, митрополит Климент, Райчо Каролев, Константин Иречек, Пейо Яворов като служители на Библиотеката, снимки на сградите, в които тя се помещавала през своята 135-годишна история.
За първи път се показват ведомостите със заплатите на библиотечните работници от 1915 г.и от 30-те години на ХХ в., както и уникални албуми от сбирката „Портрети и снимки“.

На следващия ден – 18 април – във фоайето на БАН ще бъде открита изложбата „Холограми на съкровищата от Тракийската гробница при село Мезек“.
Експозицията представя холографски копия на намерените през 1931 г. предмети от Тракийската гробница край село Мезек, Свиленградско. Те датират от четвърти-трети век преди Христа. Оригиналите им се пазят в музея на Националния археологически институт при БАН (bas.bg), който ги е предоставил за холографиране.

Холографските копия ще бъдат поставени в тяхната автентична среда – „дромуса“ – коридора на гробницата. От БАН казват, че такава експозиция, се прави за първи път в световната практика.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …