Начало / Критика / Стивън Хокинг: Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си

Стивън Хокинг: Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си

Човечеството няма да оцелее и 1000 години, ако не намери ново местообитание – отвъд пределите на „крехката“ ни планета“, заяви Стивън Хокинг. Британският астрофизик е автор на много книги и е 10-те гении на нашето време, отбелязват Асошиейтед прес и Си Би Ес. 71-годишният учен призовава по-активно да се усвоява космосът, именно заради спасяването на човечеството. Хокинг изказа мнението си по време на лекция в един от медицинските центрове на Лос Анджелис.

„Трябва само да се разбере как функционира Вселената и тя ще може да бъде контролирана.Трябва да гледаме към звездите, а не под краката си. Бъдете любознателни“, призова британецът

Хокинг допълни, че колкото и тежък да е животът, винаги може да се намери област, в която човек да преуспее.Той не за пръв път огласява мнението си за откриването на нов, извънземен дом на човечеството, отбелязва Нюзру.

Подобна идея Хокинг изказа през 2006 г., а през 2011 г. каза, че единственият ни шанс е да не се „вкопчваме“ в Земята, а да съсредоточим вниманието си към космоса. При това той вярва, че в много части на Вселената съществува биологичен живот, но предупреждава да се пазим от контакти с него. Според него някои съзнателни форми могат да представляват огромна опасност за хората.
„Не изключвам, че планетата ни може да бъде покорена и разграбена от извънземни“ – казва ученият в едно от популярните си телевизионни предавания през 2010 година.

Като аргумент ученият предлага да се поучим от опита на човечеството.
„Ако извънземните някога ни посетят, мисля, че резултатът в много отношения ще бъде същият като този от експедициите на Колумб за коренните жители на Америка – за тях покоряването на континента не завършва много благоприятно“ – казва британският астрофизик.

Стивън Хокинг посети лаборатория за стволови клетки в Лос Анджелис, която търси начини да бъде забавена болестта на Лу Гериг, от която страда той, припомня Асошиейтед прес.  Той си спомни как се е депресирал, когато е научил диагнозата преди 50 години и първоначално не е виждал смисъл да завърши доктората си.
Отношението му обаче се е променило, когато се оказало, че болестта не се развива бързо и той се съсредоточил върху изследванията си.
Болницата „Сидърс-Синай“ миналата година получи почти 18 млн. долара от държавен институт за изследвания със стволови клетки, за да изучава прогресивното заболяване, известно също като амиотрофична латерална склероза.Тя атакува нервни клетки в мозъка и гръбначния мозък, които контролират мускулите.Лечение за нея няма. Малко болни живеят повече от 10 години. Стивън Хокинг получава диагнозата, когато е на 21 години. Той живее с болестта необичайно дълго, макар и да има нужда от непрекъснати грижи и вече да общува само с движение на бузата благодарение на компютър, който предава мислите му с характерен монотонен глас. Физикът бе поканен в американската болница по идея на неин пациент, който е негов бивш студент.
Учените в специализираната лаборатория на „Сидърс-Синай“ работят върху насочването на стволови клетки за произвеждане на протеин, който да предотвратява умирането на нервни клетки.

Книги от Стивън Хокинг тук

„Вселената на Стивън Хокинг“ от Джон Бослоу тук

„Стивън Хокинг. Живот в науката“ от Майкъл Уайт и Джон Грибин тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …