Начало / Интервюта / Сара Ратаро: Жените от моето поколение могат да ме разберат напълно

Сара Ратаро: Жените от моето поколение могат да ме разберат напълно

Сара Ратаро е италианска писателка. Родена в Генуа, в семейство на търговци, работещи в сферата на оптиката. През 2009 г. завършва „University of Genoa“ със специалност „Наука на комуникацията”. До момента има две публикувани книги, като по-известна е романа й „Да се възползвам всякак от теб“, преведен и на български. Ратаро говори пред bookland89.blogspot.com.
–––––––––

Първо, бихте ли се представила на читателите?
–    Родена съм в Генуа, където живея и работя за международна фармацевтична компания. Имам диплома по биология и комуникации. Моята страст обаче винаги е било писането.

От гледна точка на читател, кои са ви любимите книги и автори?
–    Много харесвам всички романи на Джоди Пикот, главно защото ми се иска да пиша като нея. Винаги книгите й са толкова вълнуващи. Друга любима книга ми е „I’ll take you away“ от Николо Аманити. Това е автор, който се чете на един дъх. Също така „Luna“ от Джули Ан Питърс – история, която ми се искаше аз да напиша. Аз съм тип читател, който чете дори творби извън своя вкус, защото постоянно търся различни неща, които да ме заинтригуват. Особено като по-млада, се принуждавах да дочитам  книги, които въобще не са ми интересни. С годините се привързах към романи, свързани с връзките между хората, чувствата. За такива неща пиша и аз.

Разкажете как написахте „Да се възползвам всякак от теб“?
–    Идеята ме връхлетя бурно и неочаквано, сякаш някой ми удари шамар. В един момент имах цялата книга в главата си, знаех всяко изречение, без съмнение.

Какви са вашите навици, свързани с писането? Хващате ли писалката мигновено, или си имате собствени ритуали?
–    Пиша на кухненската си маса, с прозорец отворен към зелената трева отпред. През прозореца виждам и морето. Основно пиша вечер, след края на работния ден, но понякога прекарвам цяла неделя с ръце върху клавиатурата. Винаги пиша с музикален фон. Обичам да слушам Адел.

Докато четох книгата ти, аз бях докосната не само като читател, но и като жена. Жените ли могат да оценят книгата по-добре?
–    Жените от моето поколение могат да ме разберат напълно. Жени, които са израснали с изрази като „винаги“ и „докато смъртта ни раздели“. В реалността обаче е различно, някои чувства са необясними.

Работите ли вече върху нов роман?
–    Да! Една драматична история за приятелството между мъж и жена. Дали съществува, доколко е устойчиво, винаги ли се крие нещо зад него – изследвам тези проблеми.

„Да се възползвам всякак от теб“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …