Начало / България / Започва „Походът на книгите“, почти 50% от българските ученици са неграмотни

Започва „Походът на книгите“, почти 50% от българските ученици са неграмотни

От утре, 2 април, започва вторият „Поход на книгите“ в България – време за рицари, мечти, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, ретро трамвай, музика и много книги.

Международните изследвания като PISA и националните изследвания като „Четяща България 2006”  и „Читателски практики в България 2009-2010” показват спадане на общата читателска култура и силно тревожни резултати сред най-младите. Международното изследване PISA нареди българските 15 годишни ученици на 46 място от 65 държави. България е в групата на Тринидат и Тобаго, Мексико, Тайланд и Уругвай. Почти половината от българските ученици са функционално неграмотни, те не са способни да разбират, използват и осмислят писмени текстове за задълбочаване на познанията си, за повишаване на интелектуалния си потенциал, за активно участие в обществото.

Националната кампания „Походът на книгите”  се организира от Асоциация „Българска книга”, Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация, с подкрепата на МОМН, Столична община, detskiknigi.com, az-deteto.bg.

Стартът на   „Походът на книгите” ще бъде даден в 10:00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете приказката „Лоената свещ” от Х.К. Андерсен. Приказката е открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е първата приказка, написана между 1822 и 1826 г., когато той все още е ученик. На тържественото откриване ще присъстват г-жа Мариана Банчева – зам-министър на образованието, младежта и науката и датският посланик в София Н.Пр. Коре Ерхарт Янсон.

Първите рицари  на „Походът на книгите” на  2 и 3 април ще бъдат Свилен Ноев, Добрина Чешмеджиева, Милена Славова.
Фронтменът на група „Остава” Свилен Ноев ще прочете откъс от своя  любима детска приказка на децата от 104 ЦДГ. На 3 април певицата Милена Славова ще отиде при децата от 166 ЦДГ. Водещата на „Референдум” по БНТ Добрина Чешмеджиева ще зарадва най-малките в 165 ЦДГ с приказка.
На 4 април Милен Цветков, водещ на предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия, ще почете на децата от 12 ЦДГ, а певицата Мариана Попова ще се срещне с децата от 40 ЦДГ и ще прочете откъс от „Малкият принц”.

На следващия ден – 5 април, актрисата Ирмена Чичикова и актьорът и водещ на „Падащи звезди” по БНТ Стефан Щерев ще посетят 19 ЦДГ.  Малко по-късно, през същия ден, ко-водещата на „Падащи звезди” Яна Грудева ще зарадва най-малките в детска градина „The Castle”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …