Начало / Свят / Психиатричното отделение от „Полет над кукувиче гнездо“ става музей

Психиатричното отделение от „Полет над кукувиче гнездо“ става музей

Психиатричното отделение от филма „Полет над кукувиче гнездо“, сниман по едноименния роман на Кен Киси,накарало милиони киномани по света да изтръпнат от ужас, бе превърнато в истински музей, съобщи БГНЕС.

Малцина днес са наясно, че връзката между ежедневието в болницата и проекта на Милош Форман е много тясна. За това свидетелства героят Джон Спайви – доктор, който лекува обречения, бунтарски настроен образ на Джак Никълсън – Рандал Макмърфи. Д-р Спайви бе изигран от д-р Дийн Брукс – директорът на лечебното заведение по онова време.

След като прочел репликите на главните персонажи, д-р Брукс захвърлил сценария, наричайки го „нереалистичен“. Тирадата очевидно вдъхновила режисьора Форман и го накарала да му предложи ролята. Брукс приел, но при едно условие – ако сценарият бъде пренаписан, за да стане медицински коректен. По-късно останалата част от персонала на отделението също получила роли.

Но нека се върнем обратно в настоящето. Кабинетите и залите на болницата, отворила врати през далечната 1883, от днес официално са „Музей на психичното здраве“ – един от малкото по света, които са част от все още функциониращи лечебни заведения.

Посетителите на музея могат да наблюдават стоманена операционна маса, край която е поставена снимка на бейзболния тим към Орегонската щатска лудница. Изложени са още яке, чанта с белезници, използвани в миналото и тефтер, в който на 25 февруари 1913 охранител написал: „Г-жа Бърнард не желае да остане в леглото си. Задържахме я с усмирителна риза и колани“.

Класиката на Кен Киси тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …