Начало / България / Андерсениада в „Хеликон”

Андерсениада в „Хеликон”

Книжарници „Хеликон” по традиция ще отбележат Международния ден на детската книга – 2 април, с „Андерсениада”. На този ден в Дания е роден всепризнатият майстор на детската приказка – Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875).

Въпреки че е ваканция, екипите на „Хеликон” очакват всички деца и техните родители с богата програма и изненади. Посетителите няма да са просто зрители, а ще имат възможност да се включат активно в празника – щафетни четения, „дописване” на класиките на датския писател, викторини. Програмата на Радио „Хеликон” също е съобразена с празника и ще излъчва музика по приказки на Андерсен.

Ето и някои от акцентите:
„Хеликон-Бургас” – от 15 до 16 ч е часът на малките читатели с четене на любими приказки от Андерсен. От 16 до 17 ч – Драматизации на приказките „Житената питка” и „Пепеляшка” от ученици от Школата по театър към Общинския културен комплекс Бургас Х.

„Хеликон-Русе” – клоунът Книжко, стар познайник на децата, ще препитва всеки малък клиент, прекрачил прага на книжарницата, със забавни въпроси и задачки-закачки, както и с четене на откъси от известни Андерсенови приказки. Осмелилите се да участват във второаприлската викторина ще получат сладка почерпка, а най-добре представилите се ще бъдат наградени и със специалния почетен знак „Малък Андерсен“. Освен това всички клиенти, пазарували през този ден детски книги, ще могат да участват с касовите си бележки в празничната томбола, организирана от екипа на книжарницата. Името на победителя ще бъде изтеглено в края на деня от г-н Книжко, а наградата ще бъде, разбира се, детска книга.

„Хеликон-Пловдив, Център” – специални гости ще бъдат първокласници, на които ще бъдат четени приказки от Андерсен, ще има викторина и много вкуснотии.

„Хеликон-Габрово” – викторина с въпроси, свързани с популярни детски герои и четене на приказки от малки и големи. Актрисата Венета Лазарова – стар познайник на поколения читатели от града на хумора и сатирата, ще очаква малчуганите и ще гарантира приятното настроение.

„Хеликон-Кюстендил” – клоун ще рисува върху лицата на малките гости, децата ще четат любимите си приказки и ще показват рисунки, направени по тях. Ще се състои и дискусия на тема как приказката заляга дълбоко в човешкото подсъзнание като архетипов модел. Участниците ще разкажат за своите любими приказки, за любимите си книги от световната детска класика, за съвременните приключенски романи и комикси.

„Хеликон-Шумен” – в книжарницата ще бъде подредена изложба на тема „Любими герои от приказките на Андерсен“.

Приказките на Андерсен тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …