Начало / България / Андерсениада в „Хеликон”

Андерсениада в „Хеликон”

Книжарници „Хеликон” по традиция ще отбележат Международния ден на детската книга – 2 април, с „Андерсениада”. На този ден в Дания е роден всепризнатият майстор на детската приказка – Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875).

Въпреки че е ваканция, екипите на „Хеликон” очакват всички деца и техните родители с богата програма и изненади. Посетителите няма да са просто зрители, а ще имат възможност да се включат активно в празника – щафетни четения, „дописване” на класиките на датския писател, викторини. Програмата на Радио „Хеликон” също е съобразена с празника и ще излъчва музика по приказки на Андерсен.

Ето и някои от акцентите:
„Хеликон-Бургас” – от 15 до 16 ч е часът на малките читатели с четене на любими приказки от Андерсен. От 16 до 17 ч – Драматизации на приказките „Житената питка” и „Пепеляшка” от ученици от Школата по театър към Общинския културен комплекс Бургас Х.

„Хеликон-Русе” – клоунът Книжко, стар познайник на децата, ще препитва всеки малък клиент, прекрачил прага на книжарницата, със забавни въпроси и задачки-закачки, както и с четене на откъси от известни Андерсенови приказки. Осмелилите се да участват във второаприлската викторина ще получат сладка почерпка, а най-добре представилите се ще бъдат наградени и със специалния почетен знак „Малък Андерсен“. Освен това всички клиенти, пазарували през този ден детски книги, ще могат да участват с касовите си бележки в празничната томбола, организирана от екипа на книжарницата. Името на победителя ще бъде изтеглено в края на деня от г-н Книжко, а наградата ще бъде, разбира се, детска книга.

„Хеликон-Пловдив, Център” – специални гости ще бъдат първокласници, на които ще бъдат четени приказки от Андерсен, ще има викторина и много вкуснотии.

„Хеликон-Габрово” – викторина с въпроси, свързани с популярни детски герои и четене на приказки от малки и големи. Актрисата Венета Лазарова – стар познайник на поколения читатели от града на хумора и сатирата, ще очаква малчуганите и ще гарантира приятното настроение.

„Хеликон-Кюстендил” – клоун ще рисува върху лицата на малките гости, децата ще четат любимите си приказки и ще показват рисунки, направени по тях. Ще се състои и дискусия на тема как приказката заляга дълбоко в човешкото подсъзнание като архетипов модел. Участниците ще разкажат за своите любими приказки, за любимите си книги от световната детска класика, за съвременните приключенски романи и комикси.

„Хеликон-Шумен” – в книжарницата ще бъде подредена изложба на тема „Любими герои от приказките на Андерсен“.

Приказките на Андерсен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …