Начало / Любопитно / Първите 90 дни (Успешни стратегии за лидери) от Майкъл Уоткинс (откъс)

Първите 90 дни (Успешни стратегии за лидери) от Майкъл Уоткинс (откъс)

Отвъд „плувай или се удави“

Целта на книгата „Първите 90 дни” е да помогне на вас и на вашата организация да преодолеете подхода „плувай или се удави“. Ако систематично приложите стратегиите, изложени в предните десет глави, зна- чително ще увеличите способностите си за преминаване в нова роля и достигане на равновесно състояние. Хората, които работят за вас, също ще извлекат големи ползи, ако им помагате да бъдат по-методични към ускорението на прехода. А колкото по-бързо наберат скорост, толкова по-полезни ще ви бъдат в осъществяването на целите ви… Описанието на десетте ключови предизвикателства на прехода и представянето на техники за справяне ви помага да добиете по-ясна представа за ситуацията и да увеличите своя инстру- ментариум. След като дълго време сте се съсредоточавали върху отделните дървета, логично е да се отдръпнете и да погледнете цялата гора. В началото на книгата формулирах петте основни твърдения, свързани с прехода, и как най-ефективно да се справите с тях. Нека в заключение си ги припомним:

1. Провалът по време на преход винаги се корени в гибелното взаимодействие между ситуацията с нейните възможности и капани и индивида с неговите силни и уязвими страни. Вашият успех или провал зависи в немалка степен от способността ви правилно да определите ситуацията, да разпознаете присъщите й предизвикателства и възможности и да набележите обещаващи планове за действие. Ако не разберете изискванията на ситуацията, няма да постигнете желаното или направо ще се провалите. Заедно с познаването на собствените ви силни и слаби страни, щателната оценка на ситуацията ще ви помогне да откриете уязвимите места и да вземете съответните превантивни мерки.

2. Има систематични методи, които ръководителите могат да използват, за да намалят вероятността от провал и по-бързо да достигнат точката на равновесие.
Разликата между прехода към ръководен пост на ниско ниво и прехода към изпълнителен директор е по-скоро в градацията, отколкото по същество. Разбира се, висшето ръководство трябва да решава върпроси, които са извън полезрението на по-нисшите ръководители. Но повечето основни постулати, инструменти и насоки за планиране като самопромотирането, изборът на стратегия според ситуацията, ускоряването на обучението, осигуряването на ранни победи и създаването на коалиции са задължителни за всички нива. Най-важното при всеки преход е да намерите начин по-бързо да покажете резултати и да стигнете до равновесната точка. Създаването на 90-дневен план ще ви донесе много ползи, независимо от нивото ви в йерар- хията.

3. Първостепенната цел по време на преход е натрупването на инерция чрез изграждане на кръгове, които създават доверие, и избягване на порочните кръгове, които го рушат.
В крайна сметка силата на водача се определя от силата на влияние. Ефективните ръководители оказват влияние чрез своите идеи, енергия, взаимоотношения и позиции, за да създадат нови модели в организацията. Но ръководителят е един, а сам човек трудно може да постигне нещо значително. Затова способността да оказвате влияние зависи от това до каква степен според вас вдъхвате доверие и демонстрирате ефективност. Така малките успехи натрупват управленски капитал, който може да бъде инвестиран с много висока възвръщаемост… Една от целите на стратегиите, изложени в тази книга – било то осигуряването на ранни победи, създаването на коалиции или изграждането на екип – е да помогне на ръководителите да натрупат инерция, чрез която да увеличат силата си на влияние.

4. Преходните периоди са тежко изпитание за ръководителите и трябва да бъдат управлявани адекватно.
Надявам се тази книга ви е убедила, че Дарвиновото развитие на ръководни кадри е загуба ва време, енергия и талант. Нормално е да използвате прехода към по-отговорни позиции, за да предизвикате новите ръководители. Но не ги оставяйте просто да плуват или да потънат. Научете ги на уменията за ускорение на прехода, които са им нужни за успех. Разчиствайки игралното поле ще можете по-ясно да отличите чии способности се открояват.

5. Успешното прилагане на стандартна рамка за ускорение на прехода носи големи ползи на организациите.
Намерете време да проучите колко души поемат нова ръководна роля във вашата организация в рамките на една типича година. Пресметнете и върху колко други хора оказва влияние прехода на всеки мениджър. Как бихте оценили нетните годишни разходи на прехода във вашата организация? А какво би означавало намаляването им с 5 процента? Задържането на хората на старите им позиции, колкото и привлекателно да звучи, не е отговор. Добрите кадри започват да се отегчават след няколко години и закопняват за нови предизвикателства. Най-добрият подход е да помогнете на всички в организацията да ускорят всеки преход. Ако сте опитен ръководител, най-вероятно вече използвате някои от подходите, описани на страниците на тази книга. Може да сте си казали: „А-ха, точно това направих!“ Но сигурно също така сте преосмислили и преформулирали някои от разбиранията си за това как да постигнете успех на нова работа. Най-голямата опасност, която ви грози, е убеждението, че има универсални фактори за успех, валидни за всеки във всяка ситуация… Ако все още сте в ранните етапи на мениджърската си кариера, има много да учите, но същевременно не сте обременени от лоши навици. Имате шанс да направите всичко както трябва от първия път. И да усъвършенствате уменията си през множеството преходи, които ви очакват в бъдеще.

„Първите 90 дни (Успешни стратегии за лидери)“ тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …