Начало / България / Архивари влязоха в спор за писмата на Яворов

Архивари влязоха в спор за писмата на Яворов

Цочо Билярски – съставител на сборника „Истинският роман на Яворов”, който предстои да излезе на книжния пазар, разкритикува работата на своите колеги в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Той смята, че там се работи бавно и това пречи архивът на Яворов, който се съхранява там, да бъде обработен своевременно.

 „Но аз съм сигурен, че в Народната библиотека, където беше предаден той, ще минат десетилетия, докато се обработи. Там се работи много мудно и някои истини, докато стигнат до нас, почитателите на Яворов, ще трябва да изчакаме. Някои може и да не сме живи дотогава – толкова трудно и бавно се работи там”, твърди Билярски пред агенция „Фокус”.

Архивът на Яворов обаче е обработен още през 1997 г., а се ползва от 2003 г., твърди Милкана Бошнакова, главен архивист в oтдел „Български исторически архив” на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

„През 1996 г. племенницата на Яворов, Ганка Найденова, дари този т.нар „Архив на Яворов”, който тя съхранява в дома си, на Националната библиотека.Когато го дари, Ганка Найденова постави едно условие: 10 години след смъртта й този архив да не се ползва. Ние сме длъжни да се съобразим с волята на дарителя. Въпреки това, с нейно съгласие, този архив беше обработен, и ние имаме опис, че е обработен през 1997 г. Най-голямата част от него са писма до Яворов – предимно на Лора и на други негови близки. Писмата на Лора към Яворов са 158. Ганка Найденова, за съжаление, почина и през 2002 г. нейната дъщеря Явора Стоилова отмени забраната на майка си. От 2003 г. този архив изцяло се ползва. Ползват го студенти, режисьори, учени, включително и журналисти.Филмът „Тя, мина. Мина“ е правен с част от този архив. Това, че г-н Билярски не е дошъл и не го е ползвал, е негов проблем. Има такава разлика – нашият архив е от 5 души, докато в Централния държавен архив, където г-н Билярски работи, те са 200. Не може да става сравнение в обема на обработваните архивни материали. Отговорно ви казвам, че всички значими архиви, които постъпват тук, абсолютно веднага се пускат”, заяви Милкана Бошнакова пред „Фокус”.

Цочо Билярски е историк, бил е директор в Централен държавен архив между 1993-1997 г. и началник сектор в Централен държавен архив между 2000-2006 година. Бил е агент на ДС.

Свързани заглавия
„Истинският роман на Яворов” с премиера в музея на „Н. Й. Вапцаров”

Творчеството на Яворов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ee1d574e9971dfe076fca48762464102

Тайванска книжарница продава книги на тъмно

Wuguan Books използва мрака по най-добрия начин „Клиентите ни се съсредоточават по-добре така„, убедена е …