Начало / България / Архивари влязоха в спор за писмата на Яворов

Архивари влязоха в спор за писмата на Яворов

Цочо Билярски – съставител на сборника „Истинският роман на Яворов”, който предстои да излезе на книжния пазар, разкритикува работата на своите колеги в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Той смята, че там се работи бавно и това пречи архивът на Яворов, който се съхранява там, да бъде обработен своевременно.

 „Но аз съм сигурен, че в Народната библиотека, където беше предаден той, ще минат десетилетия, докато се обработи. Там се работи много мудно и някои истини, докато стигнат до нас, почитателите на Яворов, ще трябва да изчакаме. Някои може и да не сме живи дотогава – толкова трудно и бавно се работи там”, твърди Билярски пред агенция „Фокус”.

Архивът на Яворов обаче е обработен още през 1997 г., а се ползва от 2003 г., твърди Милкана Бошнакова, главен архивист в oтдел „Български исторически архив” на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

„През 1996 г. племенницата на Яворов, Ганка Найденова, дари този т.нар „Архив на Яворов”, който тя съхранява в дома си, на Националната библиотека.Когато го дари, Ганка Найденова постави едно условие: 10 години след смъртта й този архив да не се ползва. Ние сме длъжни да се съобразим с волята на дарителя. Въпреки това, с нейно съгласие, този архив беше обработен, и ние имаме опис, че е обработен през 1997 г. Най-голямата част от него са писма до Яворов – предимно на Лора и на други негови близки. Писмата на Лора към Яворов са 158. Ганка Найденова, за съжаление, почина и през 2002 г. нейната дъщеря Явора Стоилова отмени забраната на майка си. От 2003 г. този архив изцяло се ползва. Ползват го студенти, режисьори, учени, включително и журналисти.Филмът „Тя, мина. Мина“ е правен с част от този архив. Това, че г-н Билярски не е дошъл и не го е ползвал, е негов проблем. Има такава разлика – нашият архив е от 5 души, докато в Централния държавен архив, където г-н Билярски работи, те са 200. Не може да става сравнение в обема на обработваните архивни материали. Отговорно ви казвам, че всички значими архиви, които постъпват тук, абсолютно веднага се пускат”, заяви Милкана Бошнакова пред „Фокус”.

Цочо Билярски е историк, бил е директор в Централен държавен архив между 1993-1997 г. и началник сектор в Централен държавен архив между 2000-2006 година. Бил е агент на ДС.

Свързани заглавия
„Истинският роман на Яворов” с премиера в музея на „Н. Й. Вапцаров”

Творчеството на Яворов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …