Начало / Автори / Джулиан Барнс обмислял самоубийство след смъртта на съпругата му

Джулиан Барнс обмислял самоубийство след смъртта на съпругата му

Джулиан Барнс обмислял да сложи край на живота си след смъртта на своята съпруга. Това разкрива писателят в своите мемоари, „Levels of Life”, отбелязва „Индипендънт”. Книгата ще излезе на книжния пазар в Обединеното кралство следващия месец. Пат Кавана, съпруга на Барнс в продължение на 30 години, почина от мозъчен тумор през 2008 г. Тя беше и негов литературен агент.

„Въпросът за самоубийството дойде рано и логично. Скоро знаех и предпочитания от мен метод – гореща вана, чаша вино до крановете и изключително остър японски нож за месо. Обмислях това решение доста често. Все още ми минава през главата”, пише Барнс.

Той обаче решил да не прибягва до самоубийство, за да продължи да помни жена си.

Барнс коментира и въпроса за асистираното самоубийство, на което той многократно се е обявявал като поддръжник.

„Според мен е ужасно, че хората трябва да ходят в Швейцария за подобни неща, а близките им да бъдат заплашвани с дела и други подобни, като е очевидно, че става въпрос за хора със здрав ум, но много болно тяло. Що се отнася до мен,  аз по-скоро сам ще свърша работата, вместо да ходя в Швейцария”, заяви той по-рано тази година.

„Levels of Life” ще бъде първата публикувана книга на писателя след „Предчувствие за край” – книгата, която му донесе „Букър” за 2011 г. Автобиографията му е разделена на 3 части – „Балониране”, „Фотография” и „Любов и скръб”.

Джулиан Барнс е роден през 1946 г. в Лестър. Известен е с ироничния си стил. Смятан е за представител на постмодернизма. Сред най-известните му произведения са „Папагалът на Флобер”, „Бодливо свинче”, „Артър и Джордж” и „Предчувствие за край”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …