Начало / Свят / „Как да защитим курника си от гоблини“ спечели наградата „Диаграм“

„Как да защитим курника си от гоблини“ спечели наградата „Диаграм“

Книга, предлагаща съвети за защита на курници от гоблини, спечели 35-ата годишна награда „Диаграм“ за най-странно книжно заглавие, събщи vesti.bg, цитирайки Ройтерс.

„Как да защитим курника си от гоблини“ от Реджиналд Бейкли и Клинт Марш е получила 38 процента от подадените онлайн 1225 вота.

На второ място с 31 процента от гласовете е ръководството „Как любителите на чая промениха света“, а на трето – книга на Том Хикман със заглавие „Драскулките на Господ“: Животът и приключенията на пениса“.

В краткия списък за наградата „Диаграм“ бяха включени още книгите „Бил ли е болен Хитлер?“, „Таваните на Северна Америка: Гълъбарници“ и „Инструкция за острене на моливи“.

Филип Стоун, координаторът на присъжданата от сп. „Букселър“ награда „Диаграм“ обяснява, че отличието може да да изглежда лекомислено, но не става дума за шега, както мнозина предполагат.

„Нашата награда привлича вниманието към изкуство, което не е оценено по достойнство. Издателите и търговците на книги отлично знаят как може да повлияе на продажбите доброто заглавие“, казва Стоун.

Координаторът посочва като пример книгата „Кратката история на тракторите в Украйна“, от която са продадени почти един милион копия.
Наградата „Диаграм“ е основана от литературни критици на Панаира на книгата във Франкфурт през 1978 г. Първото шеговито отличие за най-странно заглавие на книга е присъдено на „Протоколи от втория международен симпозиум, посветен на голите мишки“, припомня агенцията.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Екатерина-Йосифова

И Екатерина Йосифова пое към невидимия свят

Трудно може да си представим родната поезия без нея Поетесата почина на 81 – наследството …