Начало / България / Деца избират любимата си книга

Деца избират любимата си книга

С онлайн-гласуване за пръв път в България децата ще са журито, което ще избере най-добрата детска книга у нас, съобщи technews.bg. Тази възможност им дава наградата „Бисерче вълшебно 2013”, чието гласуване стартира вчера. Тя е организирана от сайта Детски книги (www.detskiknigi.com) по случай Международния ден на детската книга 2 април. Конкурсът е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“.

Целите на проекта са  да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

Желанието на организаторите е да срещнат децата с новите книжни заглавия, отговарящи на техните интереси, и да насърчат активното четене сред тях. С подкрепата на българските учители и библиотекари подобна мисия е напълно възможна.

Всяко дете на възраст от 7 до 14 години има възможността да гласува онлайн за своята любима книга на сайта www.biserche.com. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2012 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Когато направи своя избор от номинираните заглавия, всеки участник гласува онлайн в периода до 15 април и има правото само на един глас.

Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21април по време на Празника на детската книга в София. За своя принос към избора на най-добрата книга всяко от включилите се в гласуването деца ще получава почетна грамота. Две от тях, гласували във всяка възрастова категория, ще получат и голяма награда – комплект книги и велосипед. На още четирима участници ще бъдат връчени книги със специални послания от български издатели.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …