Начало / Любопитно / 6 книги за Холокоста, евреите и българите

6 книги за Холокоста, евреите и българите

Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г., съобщи Светият синод на сайта си bg-patriarshia.bg.  Номинацията е за нейния принос при предотвратяването на депортирането на български евреи преди 70 г.  Унищожаването на 50 000 невинни мъже, жени и деца по време на най-жестокото преследване за всички времена срещу евреите – Холокоста, е спряно от цялото българско общество благодарение акцията на 43-ма депутати от ХХV Народно събрание през 1943 г., начело с Димитър Пешев, зам.-председател на българския парламент тогава, и на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане (съгласно действащата Конституция) на крайното съдбоносно решение от цар Борис III (9 март 1943).

Предлагаме ви 6 книги от български и чужди автори, които търсят и дават отговор на много от въпросите, свързани с Холокоста – геноцидът над шест милиона евреи по времето на Втората световна война, както и за ролята на евреите в българската история.

Книгите са достъпни в книжарниците.


„Ти вярваш: 8 погледа върху Холокоста на Балканите“ от Леа Коен

Основана на дълги проучвания и огромен документален материал, книгата „Ти вярваш” предлага на читателите гледната точка на Леа Коен върху темата за Холокоста и свързаните с него събития в Царство България и в съседните му страни през периода 1940 – 1944 година. Тук става дума за спасението на едни евреи и не-спасението на други, за безмилостни преследвания, но също и за онази „спасителна съпротива“, оказана от различни кръгове на гражданското общество и от самите евреи, благодарение на която 48 000 български евреи не са депортирани в лагерите на смъртта в Полша.

„Райхът и Холокост“ от Мира Майер
Авторката е защитила докторат по философия на тема „Културата на евреите и изследване на конотативното значение на еврейските символи“. В „Райхът и Холокост“ тя се опитва да намери измеренията на Холокоста в рамките на най-голямата човешка трагедия – Втората световна война, взела приблизително 55 милиона жертви.

„Отричането на Холокоста“ от  Кенет Стърн
В тази книга Кенет Стърн обяснява изчерпателно защо е важно да знаем и да отстояваме истината за миналото.

„Праведните. Невъзпетите герои на Холокоста“ от Мартин Гилбърт
Сър Мартин Гилбърт – личен биограф на Уинстън Чърчил,ни прави съпричастни на дългогодишните си изследвания в Германия и всички окупирани от Хитлер страни на Европа – от Норвегия до Гърция, от Атлантическия океан до Балтийско море, където „обикновени“ мъже и жени се противопоставят на нацисткото варварство. Източноправославната гръцка принцеса Алис, която укрива еврейски семейства в дома си, полякинята, известна като „ангелът на Лвов“, която с помощта на католическата църква осигурява фалшиви кръщелни свидетелство за еврейски деца, албанските мюсюлмани, които преобличат в свои дрехи евреи и ги обявяват за свои сънародници, са само малък брой от Праведните, Освен тях има много други – духовници, учители, дипломати, колеги и съседи -почтени хора, убедени, че да спасиш един човек, е все едно да спасиш целия свят. А в основата на това тяхно убеждение Мартин Гилбърт търси корените на алтруизма.

„Дневникът на Ане Франк“

Ане Франк води своя дневник от 14 юни 1942 до 1 август 1944 година докато се укрива заедно със семейството си от нацистите в тайната пристройка на амстердамска къща. Гневът, бунтарството, смехът и надеждата, които извират от страниците, го превръщат в най-известната книга, писана от дете, в най-четения автентичен дневник в света и най-превежданата книга от холандски език.
Независимо дали ще го приемете като психологически портрет на дете, поставено в критична ситуация, като горчиво-сладка изповед на подрастващо момиче или като исторически документ, “Дневникът на Ане Франк” ще стигне до дъното на душата ви.

„Българи и евреи през вековете“ от Стоян Райчевски
Авторът проследява традиционните връзки между евреи и българи от времето на първите контакти между тях до наши дни – най-ранните заселвания на евреите на територията на днешна България и взаимоотношенията им с българите в средновековната и в съвременната българска държава, участието им в българското освободително движение и във войните, които България води за националното си обединение, активната роля на българските евреи пред международната общност в защита на българските национални интереси.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …