Начало / България / Български поети с отличия от конкурса „Castello di Duino”

Български поети с отличия от конкурса „Castello di Duino”

Двама български поети – Ясен Василев и Иван Брегов, са отличени в престижния международен литературен конкурс „Castello di Duino” в Триест, Италия, съобщи „Фокус”.

Международния литературен форум се провежда за девета поредна година с подкрепата на ЮНЕСКО. От 21 до 24 март в Триест ще се проведат серия от литературни събития, свързани с конкурса, който през годините се превръща във важен фестивал с международен отзвук, посветен на младите световни поети. „Започнал е като литературен конкурс, но се е превърнал впоследствие в цялостен фестивал, като фокусът му са младите поети до 35 години”, споделя Ясен Василев.

Конкурсът ще се състои на 24 март, неделя, в замъка Дуино, като в него ще вземат участие млади поети от Европа, Латинска Америка, Африка и Азия. Журито е съставено само от професори, доценти и литературни критици, обясни поетът. Условието за участие с поезия е да бъде преведена на английски или италиански. Първата награда тази година е за участничка от Куба. За първи път в конкурса има и секция за театър, в която се е кандидатствало с монолози, преведени на италиански език.

Отличените стихотворения ще бъдат публикувани в специално издание на английски и италиански език, както и нa DVD носител, прочетени от авторите на майчиния им език.

Книги от Ясен Василев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

229972_b

Непомръкващият шедьовър в 4 изящни издания

За ценителите на поезията на Шекспир и на блестящия наш преводач Владимир Свинтила „Хеликон“ пусна …