Начало / България / Български поети с отличия от конкурса „Castello di Duino”

Български поети с отличия от конкурса „Castello di Duino”

Двама български поети – Ясен Василев и Иван Брегов, са отличени в престижния международен литературен конкурс „Castello di Duino” в Триест, Италия, съобщи „Фокус”.

Международния литературен форум се провежда за девета поредна година с подкрепата на ЮНЕСКО. От 21 до 24 март в Триест ще се проведат серия от литературни събития, свързани с конкурса, който през годините се превръща във важен фестивал с международен отзвук, посветен на младите световни поети. „Започнал е като литературен конкурс, но се е превърнал впоследствие в цялостен фестивал, като фокусът му са младите поети до 35 години”, споделя Ясен Василев.

Конкурсът ще се състои на 24 март, неделя, в замъка Дуино, като в него ще вземат участие млади поети от Европа, Латинска Америка, Африка и Азия. Журито е съставено само от професори, доценти и литературни критици, обясни поетът. Условието за участие с поезия е да бъде преведена на английски или италиански. Първата награда тази година е за участничка от Куба. За първи път в конкурса има и секция за театър, в която се е кандидатствало с монолози, преведени на италиански език.

Отличените стихотворения ще бъдат публикувани в специално издание на английски и италиански език, както и нa DVD носител, прочетени от авторите на майчиния им език.

Книги от Ясен Василев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …