Начало / България / Варненската библиотека ще отбележи 130 години работа с читатели

Варненската библиотека ще отбележи 130 години работа с читатели

На 21 март Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще отбележи своята 130-годишнина. Само за изминалата година активните й читатели са около 20 хиляди. Библиотеката е посетена от над 89 хиляди души, раздадени са 235 хиляди книги. За 130-годишната си история тя е събрала над 870 хиляди произведения.

Историческите романи са сред най-предпочитаните сред читателите, а любовната литература излиза от мода, съобщи news.varna24.bg, цитирйки „Дарик”.
Едни от най-активните читатели са децата в училищна възраст. Те наемат предимно книги, свързани с учебния процес и авторите, които изучават. След тях се нареждат студентите и хората в активна възраст. Освен ученици и възрастни, услугите на библиотеката се ползват дори и от бебета. Те наемат книги чрез своите родители, които им четат детски произведения.

Трудно е да се каже кои четат повече – мъжете или жените, коментира директорът на регионалната библиотека. Различни творби от нея вземат представители на силния и на слабия пол. Освен като банка за книги, тя играе ролята и на социална мрежа. Голяма част от читателите си уреждат срещи там, за да разговарят и комуникират помежду си.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …