Начало / България / „Абсолютно и относително“ е темата в „Дискусионен мамут“

„Абсолютно и относително“ е темата в „Дискусионен мамут“

На 15 март от 18 часа в Нова конферентна зала на СУ ще се проведе първата среща от новия форум „Дискусионен мамут“ върху тема „Абсолютно и относително“ по повод книгата на Васил Видински „Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт“. Разговорът ще протече с участието на Миглена Николчина, Димитър Денков, Ани Илков, Лилия Гурова, Георги Господинов, Васил Видински.

Книгата „Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт” проследява зараждането на един от най-важните и продължителни исторически конфликти във философията на природата: борбата между релативисти и абсолютисти по отношение на пространството, времето и движението. Катализатор на този конфликт е Рене Декарт – първият, опитващ се да създаде последователна релационистична система във физиката (Principia Philosophise, 1644), която обаче започва да ерозира още с възраженията на Нютон (Philosophiae Naturalis Principia Mathematics, 1687). Изследването разкрива и разгръща фундаменталните светогледни позиции на двамата учени през персонална, понятийна и контекстуална рамка. Ако използваме клишета, то в крайна сметка бащата на модерната философия (Декарт) и бащата на модерната физика (Нютон) се разминават – точно както се разминават непрестанно идеите и понятията.

Васил Видински е преподавател в катедра История на философията, Софийскии университет „Св. Климент Охридски“. През 2007 защитава докторска дисертация: „Взаимодействие между философия и физика при Рене Декарт и Исак Нютон (проблемът за относителността)“.

„Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …