Начало / България / „Абсолютно и относително“ е темата в „Дискусионен мамут“

„Абсолютно и относително“ е темата в „Дискусионен мамут“

На 15 март от 18 часа в Нова конферентна зала на СУ ще се проведе първата среща от новия форум „Дискусионен мамут“ върху тема „Абсолютно и относително“ по повод книгата на Васил Видински „Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт“. Разговорът ще протече с участието на Миглена Николчина, Димитър Денков, Ани Илков, Лилия Гурова, Георги Господинов, Васил Видински.

Книгата „Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт” проследява зараждането на един от най-важните и продължителни исторически конфликти във философията на природата: борбата между релативисти и абсолютисти по отношение на пространството, времето и движението. Катализатор на този конфликт е Рене Декарт – първият, опитващ се да създаде последователна релационистична система във физиката (Principia Philosophise, 1644), която обаче започва да ерозира още с възраженията на Нютон (Philosophiae Naturalis Principia Mathematics, 1687). Изследването разкрива и разгръща фундаменталните светогледни позиции на двамата учени през персонална, понятийна и контекстуална рамка. Ако използваме клишета, то в крайна сметка бащата на модерната философия (Декарт) и бащата на модерната физика (Нютон) се разминават – точно както се разминават непрестанно идеите и понятията.

Васил Видински е преподавател в катедра История на философията, Софийскии университет „Св. Климент Охридски“. През 2007 защитава докторска дисертация: „Взаимодействие между философия и физика при Рене Декарт и Исак Нютон (проблемът за относителността)“.

„Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт” тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

224885_b

Танц с айсберга, който потопи „Титаник“

Алма Катсу ни представя книга, пълна с мистерии и обрати Вдъхновението за написването на “Дълбините” (изд. …