Начало / България / Седмица на приказките на Ран Босилек в Сливен

Седмица на приказките на Ран Босилек в Сливен

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, за четиринадесета поредна година стартира програмата „Във вълшебния свят на приказките”, съобщи slivenpress.bg. В продължение на седмица ученици от различни сливенски училища ще се срещнат със свои любими герои от приказките на големия български сладкодумец Ран Босилек. На сцената на малък приказен театър ще оживеят героите от „Патиланско царство” и „Косе Босе”. Децата искрено ще се забавляват с приключенията на Баба Цоцолана и шумната дружина на Весел Патиланчо, ще съпреживеят тревогите на малкото Косе – Босе и ще се радват на справедливото наказание на лошата лисица.

Ран Босилек (Генчо Негенцов) е роден през 1886 г. в Габрово.. Завършва Априловската гимназия. Няколко години след това работи като учител. Привързва се силно към малките ученици, възхищава се от богатата им фантазия. Може би затова не се заема с адвокатска практика, макар че завършва право в Софийския университет, а се отдава на писателска дейност като пише изцяло за деца.
Автор е на култовите стихотворения „Родна реч“; „Родна стряха“, „Я кажи ми“ и др., но е преди всичко автор на приказки. Най-много са народните приказки – български и на други народи, преразказани от писателя. Негови са „Дядо и ряпа“, „Клан-недоклан“, „Сливи за смет“, „Неволята“, „Чудната кутийка“ и много други. Те са издадени в сборниците: „Косе-Босе“, „Незнаен юнак“, „Неродена мома“ и др.  Но може би най-популярни си остават неговите весели разкази в римувана проза, събрани в сборниците „Патиланско царство“ и „Патиланско училище“. С веселите преживелици на Патиланчо и неговата дружина са отраснали поколения българчета.

Книги от Ран Босилек тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …