Начало / Свят / Трагичната история на съпругата на Сергей Прокофиев ще бъде публикувана

Трагичната история на съпругата на Сергей Прокофиев ще бъде публикувана

Книга, описваща историята на съпругата на гениалния композитор Сергей Прокофиев Лина, ще бъде публикувана този месец, съобщи „Гардиън”. „The Love and Wars of Lina Prokofiev” от Саймън Морисън ще бъде на англоезичния пазар от 21 март. Творбата се позовава на архив от 600 писма, предоставени на автора от по-големия син на Сергей и Лина Святослав.

„Моето последно желание е историята на майка ми да бъде разказана така, както се е случила. Тя много искаше да го направи, но нямаше тази възможност. Даде ми тези лични писма, които не са показвани никога досега”, казва Святослав.

Лина се ражда в Мадрид. Тя е дъщеря на испанец и рускиня. Израства в Бруклин през ХІХ век. Влюбва се и се жени за изгряваща звезда – композиторът Сергей Прокофиев. Тя посвещава живота си на него и на изкуството, като дава всичко от себе си да стане добра оперна певица. Въпреки че Сергей е обсебен от себе си и скоро започва да се отнася лошо с нея, наричайки я „инфектиран зъб”, тя продължава да го подкрепя. Тръгва с него дори когато Прокофиев решава да се върне в родината си – окупираната от Сталин Русия.

Там той е смазан от режима и принуден да се съобразява с властта. Полицията арестува Лина, подлага я на мъчения, като й инжектира различни вещества. През 1948 г. тя е изпратена в руските концентрационни трудови лагери, известни като ГУЛАГ. Тя прекарва в сибирски затвор 8 години. Част от писмата са част от кореспонденцията й с двамата си сина, докато е в плен.

Макар в един момент Прокофиев да я изоставя за сметка на друга жена, до смъртта си през 1989 г. тя боготвори него и музиката му. Давала е всичко от себе си да покаже на света, че тяхната любов е издържала въпреки изпитанията. В момента текат преговори за направата на филм за живота на Лина Прокофиев.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …