Начало / Автори / Физическата сила е важна за писателите

Физическата сила е важна за писателите

„Писането на дълъг роман е като обучение по оцеляване. Физическата сила е толкова важна, колкото и артистичната чувствителност”, казва веднъж Харуки Мураками в интервю за „The Paris Review”.

Това е любимият цитат на нашумелия пакистански писател Мохсин Хамид, автор на книгата „Moth Smoke”.Това споделя той в интервю за theatlantic.com.

Хамид казва:
„Започнах да чета романисти, за да ги опозная. Не техните романи, а какви са като хора. Попаднах на поредица с интервюта от „The Paris Review”. Там видях този цитат от Харуки Мураками – писател, на когото се възхищавам. Хареса ми. В началото не мислех, че е вярно, но ми хареса. Толстой и Хемингуей са били корави, но се съмнявам да са имали неговата физическа сила”.

Мохсин Хамид допълва, че е решил да последва примера на Мураками, като се грижи за своето здраве и физическо състояние.
Той твърди, че оттогава и кариерата му се развива по-добре.

Хамид е превеждан на 30 езика. Последната му книга е „How to Get Filthy Rich in Rising Asia” – бизнес гид за азиатския пазар. Романът му „Неохотният фундаменталист” е номиниран за „Мен Букър” през 2007 г. Книгата беше издадена и на български през 2012 г. Негови разкази излизат редовно в най-авторитетните американски литературни списания.

„Неохотният фундаменталист” тук

Книгите на Харуки Мураками тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …