На фокус
Начало / Свят / Книга с карти на Македония от ХІХ в. хвърля светлина върху спора за Македония

Книга с карти на Македония от ХІХ в. хвърля светлина върху спора за Македония

Спорът за името Македония има последствия, които не са само с политически характер, а и с дълбока етнографска природа, свързана с идентичността, националното самосъзнание и колективната памет на хората в тази област. Това се казва в книга на министъра на околната среда на Гърция Евангелос Ливиератос и гръцкия евродепутат Хрисула Палиядели, озаглавена „Европейска картография и политика: Случаят с Македония”, съобщи „Фокус”, цитирайки  македонският вестник ”Дневник”.

Министърът на външните работи на Гърция Димитрис Аврамопулос е дал копие от книгата на посредника на ООН в гръцко-македонския спор за името Матю Нимиц. На представянето на книгата Аврамопулос е заявил, че национализмът е едно нещо, но историческата реалност е съвсем друго.

В книгата се посочва, че територията на днешна Македония се различава от тази на антична Македония. Авторите на книгата смятат, че представените карти на Македония от ХІХ век до днес може да хвърлят нова светлина върху международната дискусия, която разполага с оскъдни информации по тази тема.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …