Начало / България / Първата печатна книга на новобългарски език ще бъде изложена във Враца

Първата печатна книга на новобългарски език ще бъде изложена във Враца

Първата печатна книга на новобългарски език „Кириакодромион, сиреч Неделник“, която съдържа проповеди и поучителни слова от Софроний Врачански, ще могат да видят врачани, съобщи dariknews.bg. Изданието ще бъде изложено във фоайето на Регионалния исторически музей на 11 март, когато ще бъде отбелязана  274-ата годишнината от рождението на св. Софроний. Всички гости на музея в този ден ще получат и цветно копие на една от страниците на „Неделник“-а.

В експозицията, подредена за празника, ще бъде показан и препис на „История славянобългарска“, направен от учениците от НУ „Св. Софроний Врачански“ в града.  В една от залите на музея се съхранява и оригиналният архиерейски служебник, който св. Софроний е ползвал във времето, когато е бил епископ във Враца. Откриването на експозицията е в 11.30 ч. Един час по-рано, пред паметника на св. Софроний Врачански, ще се проведе традиционното тържество за светеца.

Училището, носещо неговото име, е предвидило празнична програма, в която влизат също час по родолюбие, обявяване на победителите от училищните конкурси, организирани по този повод, поднасяне на цветя пред барелефа на св. Софроний и шествие до неговия паметник. Финалът на тържествата ще е концерт, който ще започне в 17.30 ч. в градската концертна зала.

„Житие и страдания грешнаго Софрония“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …