Начало / Свят / Международната федерация по тенис отбелязва 100-годишнината си с книга (8 книги за тениса)

Международната федерация по тенис отбелязва 100-годишнината си с книга (8 книги за тениса)

Днес, 4 март, е Международния ден на един от най-популярните спортове в света– тениса. Международната федерация по тенис е основана на 1 март 1913 г. и по този повод от днес на англоезичния пазар е книгата „The International Tennis Federation: A Century of Contribution to Tennis”.

„Колкото и да наблягаме на успехите на топсъстезателите ни, ние се гордеем, че подкрепяме всеки тенисист и насърчаваме развитието на спорта на всички нива. Тази книга разкрива само частица от огромната работа, която всекидневно вършат 210-те държави, които членуват във федерацията, за да превърнат тениса в глобалната сила, която е днес“, заяви президентът на федерацията Франческо Ричи Бити, цитиран от БГНЕС.

Lira.bg предлага няколко от значимите, книги посветени на тази игра:

 „Открито” (2010 г.) от Андре Агаси. Автобиографията на една от най-големите тенис звезди. Написана на висок литературен стил, творба е интересна както от документална, така и от развлекателна гледна точка. Описва както кариерата, така и личния живот на Агаси – победите, загубите, любовните мъки, злоупотреба със забранени медикаменти и т.н. Достъпна на български език.

„Геният на тениса: Биография на Роджър Федерер” (2010 г.) от Рене Щауфер. Биографична книга за най-успешния тенисист до момента, Роджър Федерер. На книгата й липсва емоционалност, но документира много внимателно кариерата на швейцарския шампион. Достъпна в родните книжарници.

„Тенис Академия” (2001 г.) от Ник Болетиери. Ник Болетиери е един от пионерите в тениса. Той е първия, който изгражда голяма академия, в която да се подготвят бъдещи състезатели. Произведението описва работата в неговата академия, дава съвети относно техниката и тактиката в този спорт. Книгата е преведена на български език.

„Winning Ugly” (1994 г.) от Брад Гилбърт. Гилбърт е световноизвестен тенис треньор – бил е наставник на звезди като Андре Агаси, Анди Родик и Анди Мъри. Книгата му набляга върху психологическата страна на този спорт, като показва как професионалните тактики могат да бъдат прехвърлени в играта между любители. „Много любители казват, че играят за удоволствие и не е важно кой печели. Много по-голямо е удоволствието обаче, когато си победител”, пише Гилбърт.

„Rafa” (2011 г.) от Рафаел Надал и Джон Карлин. Автобиографична книга за една от най-ярките личности в тениса – Рафаел Надал. Историята на „Краля на клея” е написана с помощта на журналиста Джон Карлин. Тя показва пътя на едно момче от курорта Палма де Майорка до върховете в световния спорт.

„High Strung” (2012 г.) от Стивън Тигнър и „Epic” (2011 г.) от Матю Кронин. Поставяме тези книги една до друга, защото са на една и съща тематика – едно от най-колоритните съперничества в тениса, а именно Джон Макенроу срещу Бьорн Борг. Двамата шампиони са изиграли множество финали на най-големите турнири. Сблъсъкът между огнения темперамент на Макенроу и желязното хладнокръвие на Борг  е анализиран от двама от най-авторитетните тенис журналисти.

„Breaking Back” (2007 г.) от Джеймс Блейк. Мемоари на американския тенисист Джеймс Блейк. Макар да е публикувана доста преди края на кариерата му, която все още продължава, творбата е изключително емоционална. Блейк разказва как след как в рамките на една година получава травма, която едва не отнема живота му и губи баща си, но след това успява да възроди кариерата си и да се изкачи до номер 4 в света.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …