На фокус
Начало / Автори / Стайнбек на 111 и по-актуален от всякога

Стайнбек на 111 и по-актуален от всякога

Джон Стайнбек, автор на “Гроздовете на гнева” – книга, по-актуална от всякога в България, “На изток от рая”,  “Улица Консервна”, “Зимата на нашето недоволство” и още над 20 шедьовъра, днес щеше да навърши 111 години.

“Честит рожден ден, Джон”, гласи надписът на блога, посветен на талантливия писател и журналист, демократа със скептично отношение към властта и привилегиите, както го определят съставителите на сборника с документалната му проза Сюзън Шилингло и Джаксън Бенсън. През 1962 г. Стайнбек получава Нобеловата награда за литература за реалистичното си творчество. Носител е и на “Пулицър” за най-добрите си романи: “За мишките и хората”, “Гроздовете на гнева” и “На изток от рая”.

“Пиша заради удоволствието”, казва в едно свое есе от 1957 г. писателят. Четем го заради удоволствието, могат да отвърнат верните му читатели. Стайнбек се записа в литературната история като писателя на обикновените хора – през целия си живот той внимателно подбира най-важните теми, които ги засягат. Изключителен познавач е на мизерията, безработицата, финансовите кризи и жестокостта на войната.

Стайнбек всъщност не измисля нищо, той вижда всичките си герои и техните драми около себе си, гледа на рентген всекидневието им, наднича в душите им. Талантът му е да ги забелязва, да се вълнува от тях и да заразява и читателите си с техните “дребни” проблеми. Което всъщност го прави голям.

Книгите на Стайнбек тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …